Az anya terhesség alatti étrendje befolyásolja a magzati DNS-t

babaváró
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 16. 21:00
Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár.

Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár.

A tanulmányban brit, új-zélandi és szingapúri kutatók úgy találták, hogyazoknál a gyerekeknél, akiknek epigenomjában, a DNS molekula környezetében nagyobb arányban voltak jelen változások, gyakrabban tolódtak el az agyagcsere-folyamatok kedvezőtlen irányba.

Ez azzal járt együtt, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkezett náluk például elhízás. A vizsgálathoz háromszáz újszülött köldökzsinórjából vettek szövetmintát, majd hat-kilenc éves korukban megnézték testsúlyukat.

terhes diéta

Kiderült, hogyazok a gyerekek, akiknél nagy arányban találtak epigenetikai változásokat születéskor, már ebben az életkorban átlagosan három kilogrammal nagyobb testsúlyúak voltak, mint társaik. A tanulmány szerint ez a hatás nem volt kapcsolatban sem az anya, sem az újszülött testsúlyával, például egy vékony anya kis súllyal született gyerekénél is kialakulhattak ezek az epigenetikai változások.

A kutatók úgy vélik, a gyerekek epigenomjában bekövetkezett változások hátterében az anya terhesség alatti étrendje áll, legnagyobb eséllyel az alacsony szénhidrátbevitel a várandósság első harmadában, ennek igazolására azonban további vizsgálatok szükségesek. A tanulmányt részletesen a Diabetes című szakfolyóirat ismerteti.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.