A növény latin neve, „althea” a görög gyógyítás szóból származik, utalva gyógyhatására. Hurutoldó és köhögéscsillapító, s ez a legfontosabb felhasználása.
A fehérmályva, más néven orvosi ziliz, Európában, Ázsiában, Afrika északi részein fordul elő. Nálunk is megtalálható, folyóvizek árterében, nedves, mocsaras árokpartokon, illetve szikeseken. Évelő növény. A növény latin neve, „althea” a görög gyógyítás szóból származik, utalva gyógyhatására.
A fehérmályvát már az ókorban is használták, egyiptomi, görög, kínai, szíriai, római ételek hozzávalója volt. Gyökere megfőzve, majd vajjal és vöröshagymával megsütve ízletes fogás. A gyökér kivonatát néha a halva nevű édesség készítésekor, ízesítőként használták a Közel-Keleten.
Virágai és fiatal levelei ehetőek, gyakran adták salátákhoz. Régebben erős rostjaiból kötelet fontak, és a papírgyártásban is alkalmazták. Emellett borogató szernek használták kelésekre, illetve szemgyulladás ellen. Halvány rózsaszínes virága díszítő értékkel is bír.
Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk?
A fehérmályva gyökereit kora tavasszal vagy október-novemberben ássuk ki, a leveleit virágzás előtt vagy virágzás kezdetén gyűjtsük. A gyökereket tisztítsuk és hámozzuk meg, ezután pár órán át szikkasszuk! Ez után vágjuk apró kockákra. A szárítást 35-50 °C-on végezzük! Mivel a szikksztott gyökerrek hajlamosak a penészedésre, ne tároljuk műanyagtasakban, hanem vászon-, vagy papírzsákban.
Mire jó a fehérmályva?
Gyökere többek között különböző nyálkaanyagokat és kis mennyiségű illóolajat tartalmaz. Hurutoldó és köhögéscsillapító, s ez a legfontosabb felhasználása. A gyökereket köhögés, légcsőhurut, rekedtség ellen teaként, teakeverékek alkotórészeként vagy szirupként, illetve tablettázott formában használják.
Hatóanyaga bevonja a légutak, a gyomor, a bél nyálkahártyáját, így hurut esetén segít a gyulladások leküzdésében. Ismert, hogy vesegyulladásnál is védőréteget képez a vesében, e célból azonban ne hagyatkozzunk öngyógyításra, vesepanaszok esetén forduljunk orvoshoz! A nyálkaanyagok sajátossága, hogy nedvesség hatására térfogatuk sokszorosra nő, így megduzzadva ingerlik a belek falát, ezáltal a mályva gyökere és levele enyhe hashajtó hatású is.
Hogyan fogyasszuk?
Leveléből házilag forrázatot készíthetünk és ezt fogyaszthatjuk, valamint száj, garat, gégegyulladás esetén öblögetőszerként alkalmazhatjuk.
Egy lehetséges elkészítési mód:
1 teáskanál levéldrogot (1,4 g) 1,5 dl hideg vízben 1 óráig áztatunk állandó kevergetés közben, majd leszűrjük. Napi adagja 5 gramm. Hurutoldó teakeverék esetén, - amely édesgyökeret, kamillavirágzatot és mórmályvavirágot tartalmaz -, 1 púpozott evőkanálnyi (kb. 5 g) teakeveréket 1 csésze (kb. 2,5 dl) forró vízzel leöntünk, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Tetszés szerint ízesítve kortyonként fogyasszuk, naponta 1-3 csészével.
Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.