Vitaminkímélő házi praktikák 2. - Párolás, Grillezés

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2015. július 27. 14:00
A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget.

A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget.

Párolás, gőzölés

Igazán kíméletes módja a zöldségek, gyümölcsök elkészítésének a forró, kb. 100°C-os hőmérsékletű gőzben történő főzés. Bevetésével minimálisra csökkenthetjük a vízben oldódó vitaminok veszteségét, hiszen a növények nem érintkeznek közvetlenül a vízzel. Ha rendelkezünk ilyennel, használhatjuk a professzionális pároló berendezéseket, de ugyanúgy megteszi egy vízzel félig megtöltött edénybe helyezett párolórács is.

Feldobja a fogásokat, ha a víz mellett/helyett zamatos folyadékokat, például húslevest, bort, fűszerekkel, citrommal ízesített vizet használunk a párolás során.

grill5

Grillezés

A grillezés is egyesíti magában az előző fejezetben taglalt előnyöket, vagyis a vízben oldódó vitaminokkal szembeni kíméletes bánásmódot és a mérsékelt zsiradékhasználatot.

Hogyan grillezzünk?

  • A húst mindig töröljük szárazra, illetve csepegtessük le róla a nedves pác nagy részét! Így szebben és könnyebben pirul meg a hús.
  • A grillt mindig forrósítsuk fel, mielőtt rátennénk az ételt. Ezáltal tudjuk megőrizni a hús szaftosságát, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat miközben szép piros, ropogós kéreg is keletkezik a felszínén.
  • Grillezés előtt ne sózzunk! A só hatására csökken a nyersanyag víztartalma, ami vitamin és ásványi anyagveszteséget is jelent egyben.
  • Ha grill-lapot használunk, egyszerűen vékonyan kenjük be étolajjal, mielőtt felforrósítanánk!
  • Ne grillezzünk nitrites páccal érlelt húsokat, mert az egészségre ártalmas hatású anyagok keletkeznek benne.
  • Ügyeljünk arra, hogy ne csepegjen olaj vagy pác a faszénre, mert így az egészségre káros hatású anyagok kerülnek a hús felületére.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.