Variációk cseresznyére, meggyre: meggyes sütik meleg nyárra!

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2015. július 22. 11:40
A meleg hónapokban senkinek sincs kedve nehéz, krémes süteményeket enni, de a könnyed gyümölcsösek mindig beválnak. Például a meggyel töltöttek – lássuk, hogyan készíthetjük el egyszerűen őket!

A meleg hónapokban senkinek sincs kedve nehéz, krémes süteményeket enni, de a könnyed gyümölcsösek mindig beválnak. Például a meggyel töltöttek – lássuk, hogyan készíthetjük el egyszerűen őket!

Nyáron egy könnyed gyümölcsös süti mindig kapós: csak rakjuk ki a vendégeknek egy tálra, hamar el fog fogyni. Már jöhet is a következő adag. A nyári hónapokban a meggy az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit édességekhez fel tudunk használni. Kissé savanykás ízével kiváló párosítás a sütitésztához. Lássuk, milyen meggyes süteménnyel kápráztathatjuk el a vendégeket!

meggy480

Meggyes finomság

Hozzávalók:

  • 141 gramm vaj
  • 141 gramm őrölt mandula
  • 255 gramm önkelő liszt
  • 141 gramm finomított cukor
  • 2 nagy tojás felverve
  • 1,18 dl tej
  • 283 gramm meggy/cseresznye, megmosva és kimagozva
  • 28 gramm pelyhesített mandula.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzuk ki a tortaformát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, nyomogassuk bele a vajat, amíg a mix zsemlemorzsára kezd hasonlítani. Az őrölt mandulát és a cukrot keverjük bele a mixbe. Adjuk hozzá a tojásokat – egyszerre csak egyet, és jól keverjük el. Keverjük hozzá a tejet és a cseresznyéket/meggyet. Legyen megfelelően omlós massza, de ne vigyük túlzásba a kevergetést.

Ezután a meggyes sütemény keveréket öntsük bele a tortaformába, és a tetejét egyenesítsük simára spatulával. Szórjuk a pelyhesített mandulát a torta tetejére.

Ezután a meggyes finomság a sütőbe kerül, 1 óra és 10 percet kell sütni, míg a torta színe szép, aranysárga nem lesz. Vegyük ki a formából, hagyjuk a rácson 10 percet hűlni, majd vágjuk fel és fogyasszuk!

meggyes2

Nosztalgia meggyes süti

Ez a tortafajta az ötvenes években volt divat, amikor népszerűek lettek a süteménykeverékek, de csak csokoládés, fehér és fűszeres volt belőlük. A meggyes változat egy egészen újszerű.

Mi kell hozzá?

  • 1 doboz fehér süteménykeverék
  • 1/3 csésze zöldségolaj
  • 4 tojás fehérje (vagy 3, a süteménymix utasításainak megfelelően)
  • 1 és ¼ csésze víz (szintén lásd az utasítást)
  • valamint 226 gramm cseresznye/meggy.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Zsírozzuk vagy olajozzuk ki két, nagyjából 22 centis tepsi belsejét. A meggyből/cseresznyékből származó lét adjuk hozzá a vízhez, hogy 1 és egynegyed csészényi legyen belőle. Vágjuk félbe a meggyet vagy cseresznyéket.

Keverjük össze a süteménymixet, a cseresznyés/meggyes vizet, az olajat, a tojás fehérjéket és a meggyet/cseresznyét egy nagy tálban. Verjük fel őket együtt, 30 másodpercig, alacsony sebességgel. Közepes sebességen 1 és fél percig verjük.

Majd öntsük a mixet a tepsikbe. Süssük 30-35 percig, vagy addig, amíg ha beledugunk egy fogvájót, az tisztán jön ki. Ha készen van a meggyes sütemény, 10 percet hűtsük a tepsiben. Mielőtt kivesszük a sütit a tepsiből, lazítsuk meg a széleket késsel.

Teljesen hűtsük le, mielőtt cukormázat teszünk a tetejére. Ha készen van, helyezzük egy mutatós tálra, és máris fogyasztható a cseresznyés/meggyes finomság!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.