Mire jó az articsóka tea?

természetes gyógymód
PUBLIKÁLÁS: 2015. július 22. 19:00
Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.

Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszt.

A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát.

Hatóanyag:articsoka

Vitamin: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin

Alkalmazása belsőleg:

  • májregenerálásra
  • epehajtásra
  • magas vérnyomásra
  • cukorbetegségre (főként teakeverékben)
  • vizelethajtásra
  • koleszterincsökkentésre
  • nyersen fogyasztva jobb a hatása
  • antibiotikus hatású

Teájának elkészítése és adagolása:

3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.