Az articsóka évelő növény. Salátaként, főzelékként, vagy éppen nyersen is fogyasztható, s antibiotikus hatású.
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén honos, Dél-Európában és Nyugaton, pl. Franciaországban is nagyban, nálunk azonban elvétve, kertekben termesztett évelő növény. Virágai lilák, termése hosszúkás kaszt.
A szárai a második évben 150-180 cm hosszúak. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják. Rokonfaja a kárdi (Cynara cardunculus). Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint az articsókát.
Hatóanyag:Vitamin: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin
Alkalmazása belsőleg:
Teájának elkészítése és adagolása:
3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fogyasztása reggel és délután javasolt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.