A betyárok a pusztában gyakran főztek maguknak bográcsban. Amikor egy ifjoncot megkínáltak az egytál étellel, és megkérdezték tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak annyit tudott mondani: "Öhöm!" Innen az elnevezés.
És az Öhöm valóban nagyon finom, laktató étel, ami nem igényel különösebb fűszerezést, mert a szabadban elkészült ételek füstöt íze pótolja az ételízesítőket. Érdemes kipróbálni!
Hogyan készítsünk öhöm-öt?
Hozzávalók:- Fél kgburgonya
- 25 dkg lebbencs tészta
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 fej hagyma
- 1 ek pirospaprika
- só

Az Öhöm elkészítése
A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát, majd az apróra vágott hagymát is. Meghintjük a paprikával, majd beledobjuk a felkockázott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Kis lángon - időnként megrázogatva bográcsot, nem keverve - addig főzzük, amíg össze nem áll. Akkor jó, ha a
bográcsban rázogatva egyben meg tudjuk fordítani.