Seherezádé szerelemnövénye - A koriander

természetes gyógymód
PUBLIKÁLÁS: 2015. június 21. 19:05
Ma a férfiparfümök gyakori összetevője annak ellenére, hogy illata az ókori görögöket a poloskára emlékeztette, amit korisnak neveztek - innen a neve. Az egyiptomi fáraókat nem temették el anélkül, hogy ne tettek volna belőle egy keveset a múmiájuk mellé. Kedveljük vagy sem? Íme, a legellentmondásosabb fűszer: a koriander.

Ma a férfiparfümök gyakori összetevője annak ellenére, hogy illata az ókori görögöket a poloskára emlékeztette, amit korisnak neveztek - innen a neve. Az egyiptomi fáraókat nem temették el anélkül, hogy ne tettek volna belőle egy keveset a múmiájuk mellé. Kedveljük vagy sem? Íme, a legellentmondásosabb fűszer: a koriander.

Koriander - az egyik legrégibb kultúrnövény

A Földközi- tenger vidékéről származó koriander maradványai már újkőkori ásatások során is előkerültek; a Bibliában említést tesznek róla a mennyei manna kapcsán: „olyan vala, mint a koriandrom magva, fehér; és íze, mint a mézes pogácsáé”.

A fáraók sírkamrájában szintén találtak koriandert, amit abban az időben fűszerként, parfümként és emésztésserkentő orvosságként is alkalmaztak. A legrégibb idők emberei is rágták: a kínaiak úgy hitték, minden elrágott koriandermaggal egy lépést tesznek a halhatatlanság felé.

Élettani hatása: emésztéskönnyítő és vágykeltő

A koriander vértisztító, elősegíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, szélhajtó. Emellett afrodiziákumként is használták: ha hihetünk Seherezádénak, aki „szerelmi képességeket növelő fűként” említi meséjében. Ősi vágykeltő recept: minden reggel 3 g korianderport egy kávéskanálnyi mézben keverjünk el. Legjobb, ha hagyjuk, hogy elolvadjon a szájban.

Magja és levele remek fűszer

A magyar háziasszonyok körében a koriander magja a legelterjedtebb, ezt ecetes savanyúság eltételéhez használják, míg az orosz és német konyha húsok pácolásához, kolbászok ízesítéséhez és kenyérsütéshez használja. A barnássárga, kemény, 3-5 mm-es mag illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.

A koriandermag átható íz-illat kombinációja a dióra emlékeztet, s kissé csípős. Igen kedvelt fűszere az ázsiai konyhának. Alapja, az Indiában oly fontos garam masala fűszerkeveréknek. Jól harmonizál a római köménnyel, a chilivel, a mentával és a fokhagymával.

Hagyományosan káposztából, hüvelyesekből és burgonyából készült ételek ízesítésére használják, de tehetjük pácokba, szószokba, de illik a sült húsokhoz(főleg marha és birka) is. Tehetjük chutneykba vagy ízesíthetünk vele szilvalekvárt, süteményeket, házi likőröket, gint és sört is.

koriander

Tuti tipp a koriendermagos ételhez:

intenzívebb lesz az aromájuk, ha mozsárban összetörjük, majd teflonserpenyőben, zsiradék nélkül megpörköljük őket. A korianderlevél a közel-keleti, ázsiai (thaiföldi, indiai) és a mexikói konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik.

Könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze más, jellegzetesen aromás. A petrezselyemhez hasonlóan levesekbe vagy salátaöntetekhez, paradicsommal, uborkával, fejes salátával lehet kombinálni. Mindig frissen használjuk, ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá!

Frissen tartó tipp:

Vizes papírba göngyölve a hűtőben tároljuk!

Vendégváró falatok koriandergyökérből

A koriandergyökeret fokhagymával, csirkehússal összedaráljuk, sózzuk és a masszát apró pirítós darabkákra helyezzük! Forró olajban ropogósra sütjük!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.