Minden hozzávaló variálható - Hogyan készítsünk igazi Tacos-t?

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 23. 15:00
Sokan ismerik és szeretik a tacos-t: jellegzetes mexikói étel, melynek készítése során a taco-t hússal és zöldségekkel töltik meg. A töltelék azonban kívánságunk szerint változtatható, ez benne az igazán jó!

Sokan ismerik és szeretik a tacos-t: jellegzetes mexikói étel, melynek készítése során a taco-t hússal és zöldségekkel töltik meg. A töltelék azonban kívánságunk szerint változtatható, ez benne az igazán jó!

A Tacos manapság hazánkban is nagy kedvenccé nőtte ki magát. A hívogató megjelenésű, finom mexikói étel készítése során a lágy vagy kissé keményebb Taco-t megtöltik hússal és zöldségekkel és rizzsel, mellette guacamole, koriander, vágott paradicsom és tejföl kerül bele. A töltelék tetszés szerint módosítható, akár hús nélkül is készíthető.

Hozzávalók:

3 csirkemell, csont- és bőr nélkül; 6 taco tészta, lágyabb vagy keményebb; 1 csésze fagyasztott vagy friss kukoricamag, olvasztva; 2-3 közepes nagyságú paradicsom, felvágva; 1 csésze + 1/3 csésze nem megfőzött fehér rizs; 1 közepes nagyságú vöröshagyma, szeletelve; 3-4 fokhagyma gerezd, összetörve.

Továbbá ¼ evőkanálnyi jalapeno (konzervből, leszűrve); 1 csésze + 1/3 csésze feketebab, vízben megáztatva; 1 csésze salsa szósz; 1 csomag taco fűszer mix; frissen őrölt feketebors; 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé; egy marék koriander, guacamole és tejföl a szervírozáshoz, valamint olaj a sütéshez.

Elkészítése:

Először áztassuk vízbe a feketebabot. Kavarjuk meg a vízben, hogy leöblítsük és a vizet akkor különítsük el a babtól, amikor buborékokat fedezünk fel a víz felszínén. Majd töltsük meg újra a tálat vízzel és folytassuk a bab öblítését, 3-4 alkalommal. A vizet mindig akkor kell cserélni, amikor már piszkosnak tűnik. Végül öntsünk friss vizet a tálba, bőven fedje el a babot. 24 órán át szükséges áztatni, míg lággyá nem válik.

A rizst tegyük bele egy nagy tálba, öntsük fel vízzel, fedje be teljesen. Kézzel kavarjuk meg a rizst a vízben, hogy leöblítsük. Amíg a víz piszkossá nem válik, kavargassuk, majd öntsük le a vizet és váltsuk fel frissel. Ismételjük ezt 3-4 alkalommal, míg teljesen tisztává nem mossuk a rizst. Rakjuk rizsfőzőbe, fedővel főzzük a rizst. Legyen puha, de nem kásás!

Miközben a rizs fő, vegyük elő a csirkemelleket, valamint a fagyasztott kukorica magokat (vagy csövet), 30-40 percig hagyjuk állni szobahőmérsékleten, hogy hajlíthatóvá váljon. A csirkemellről szedjük le a felesleges zsíros részeket.

taco

Tegyük fel lassú tűzön főni. A Taco fűszerből 1/3 részt rakjunk bele, ezen kívül a sót, a salsa szószt, a frissen őrölt feketeborsot és a citromlét. Szűrjük le a vizet a feketebabról és adjuk ezt is a csirkemellhez. Végül öntsünk 3-4 csésze meleg vizet rájuk, kissé keverjük meg az egészet, fedjük be és hagyjuk főni.

A csirkét a hozzávalókkal 4 órát főzzük magas hőmérsékleten, vagy 8 órát alacsony lángon. Ezalatt egy serpenyőt helyezzünk a tűzhelyre, öntsünk bele 3-4 csészényi vizet és közepes lángon forraljuk fel. Ha már egyenletesen forr, rakjuk bele a kukoricamagokat. Főzzük 5-10 percig, míg meg nem dagadnak kissé és nem válnak lággyá. Ha megfőttek, elkezdenek „úszni” a víz felszínén. Ha készen van, szűrjük le.

Tegyünk fel egy másik serpenyőt a tűzhelyre. Öntsünk bele 2-3 evőkanálnyi olajat, terítse be egyenletesen a serpenyőt. Rakjuk bele az összevágott fokhagymát, süssük 20-30 másodpercig, amíg jellegzetes illatú lesz. Vigyázzunk, ne égessük meg.

tacos

Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, 3-4 percig süssük együtt őket, míg a hagyma lággyá és áttetszővé nem válik. Ha készen van, rakjuk a serpenyőbe a kukoricamagokat és a leszűrt jalapenót is, keverjük meg jól a mixet. Szórjuk meg sóval, borssal. A maradék Taco fűszert is szórjuk rá.

Eközben a csirke is megfő. Vegyük ki az edényből, hagyjuk kissé lehűlni, annyira, hogy könnyen meg tudjuk fogni. Vágjuk őket vékony darabkákra, majd tegyük bele a zöldségekkel és fűszerekkel teli serpenyőbe. A babot is szűrjük le és adjuk a keverékhez. Végül a megfőtt rizst is adjuk hozzá! Kavargassuk, hogy kellően összeálljon az egész.

Zárjuk el a tűzhelyen a lángot, vegyük elő a taco lapokat és töltsük meg mindegyiket 2-3 evőkanálnyi töltelékkel. Tetejére kerüljön vágott paradicsom, guacamole, tejföl és koriander! Jó étvágyat hozzá!

Búcsú Adrienn – Adrina, 2015.04.13.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.