Magas vérnyomásra galagonyatea!

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 20. 19:15
A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

Eredeti élőhelye a föld északi féltekéjén található, de ma már hazánkban is gyakran találkozunk vele erőkben és cserjés domboldalakon. Magassága elérheti akár a 12 méter magasságot így nem nehéz észrevenni.

A galagonya ágai gyakran 2 cm.-es tövisekkel van borítva, levelei szeldeltek, és mindkét oldalán fedőszőrök vannak. Virágai az ág végeken nyílnak, a virágzási idő május június, ekkor gyűjtik be a nyíló virágokat.

De a virágok mellet főleg a termés az, ami értékes számunkra a gyönyörű rubint vörös színű bogyók, amelyek augusztus végétől egészen októberig szedhetők. Íze kissé savanykás ezért a belőle készült finom sütemény, lekvár vagy szörp cukorral ízesíthető.

A galagonya a legveszélytelenebb gyógynövényünk ám mivel erős vérnyomás csökkentő hatással bír gyerekek és terhesek ne fogyasszák.

A növény kémiai alkotó részei: flavonoidok, triterpén savak, B és C vitamin főleg a termésben.

Hatásai

Elsősorban a szív és érrendszerre van jó hatással, így a már említett vérnyomás csökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani.

De emellett javítja a szívizom anyagcsere folyamatát, javul a szív oxigén ellátása, megerősödik és szabályozódik a szívműködés. Megszünteti a szívizom görcsöket, a szédülést, és csökken a vérnyomás.

Galagonya tea elkészítés
Legtöbbször a teát érdemes elkészíteni, vegyünk, 2 kanálnyi bogyót majd forrázzuk le 2 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Kúraszerűen alkalmazzuk, majd a két kúra között hagyjunk szünetet.
Nyár végén kirándulás során mi magunk is gyűjthetünk csipkebogyót, amelynek a magas C-vitamin forrása jó hatással van szervezetünkre.
Galagonya lekvár
Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító
A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.