Spárgaság

egészséges táplálkozás
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 28. 19:00
Fehér, akár az elefántcsont, zöld vagy esetleg lila. Szinte mindegy, a spárgából mindenképpen úri étket készíthetünk.

Fehér, akár az elefántcsont, zöld vagy esetleg lila. Szinte mindegy, a spárgából mindenképpen úri étket készíthetünk.

A spárgát hosszú évszázadok óta ismerik, és ennyi idő sem volt elég arra, hogy letaszítsák trónjáról. Az úri étkek közé sorolják, mivel macerás termesztésnek köszönhetően drága mulatság volt a spárga vásárlása. Így csak a vagyonos réteg kiváltsága volt a spárga mód.

Színszótár

Igazi színkavalkád vár minket, ha a spárgák között szeretnénk válogatni. Színtől függően ízük is kissé eltér. A különleges fehér növény íze a legkarakteresebb. Markáns és erőteljes, ennek köszönhetően teljessé teszi az ételek zamatát. A zöld spárgalágyabb ízű, emellett C-vitaminban igen gazdag. A lilás-fehér átmenet nem csak a színben, az ízvilágban is visszaköszön.

spárga

A színük valójában az által változik, hogy mikor szedjük le a növényt. A fehér spárga még ki sem bújt a földből, a zöld társa viszont már találkozott napfénnyel, így megtörténhet a színváltozás. A ritkább lila zöldséget pedig a két fázis között gyűjtik be.

Színtől függetlenül minden spárgára igaz, hogy majdnem 90 %-a víz. Tehát vízhajtó, ezzel együtt széppé varázsolja bőrünket. Szervezetre gyakorolt jótékony hatása a vértisztító és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága.

White asparagus_2

A spárga vásárlása

A spárga vásárlásánál mindig alaposan vizsgáljuk meg a növényeket, hogy elég frissek-e, különben kesernyés ízük miatt nem fogjuk tudni felhasználni őket. Az egyik trükk ennek megállapítására, ha összeütünk két spárgacsíkot. Egyrészt hajlékonyságuk, másrészt hangjuk csengése segít eldönteni, hogy friss növénnyel van-e dolgunk. Emellett mindig ellenőrizzük, hogy a spárga vége ne legyen kiszáradva, megrepedezve.

Macerás pucolás

A hámozás időigényesebb, mely szintén alátámasztja, hogy különleges növénnyel van dolgunk. Némileg eltér a tisztítás módja a zöld és a fehér spárgák esetében. Míg a fénytől mentes növény héja puhább, a fénybarát társa külső borítása enyhén pikkelyes. Ezeket a pucolás közben óvatosan el kell távolítani.

spárgák

Használhatunk speciális, a spárga pucolására kifejlesztett eszközt, de a mezei burgonyahámozó is megteszi. Az ügyesebbek pedig bátran vegyék kezükbe a dolgokat, mivel ha kést használunk, sokkal inkább megoldható, hogy csak a felesleges részeket távolítsuk el. A hámozás során mindig a fej alatt 2 cm-rel kezdjük és úgy haladjunk lefelé.

Ha minden készen áll, és a színes spárgák meztelenül várják, hogy az ételbe kerüljenek, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a főzésük során mindig enyhén sós-cukros vizet használjunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.