Már 3 hónaposan látszik a közelgő ételérzékenység?

gyermekbetegségek
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 17. 08:00
Az, hogy hogyan változik a bélbaktériumok összetétele fiatal babáknál, megjósolhatja egy jövőbeni ételallergia vagy asztma kialakulását – állítja egy új tanulmány.

Az, hogy hogyan változik a bélbaktériumok összetétele fiatal babáknál, megjósolhatja egy jövőbeni ételallergia vagy asztma kialakulását – állítja egy új tanulmány.

Új válaszokat talált egy kutatócsoport arra nézve, hogy a bélbaktériumok összetételének változása a kisbabákban hogyan jósolhatja meg későbbi ételallergiák- illetve egy esetleges asztma kialakulását.

A kanadai, Albertai és Manitobai egyetem kutatói a Clinical & Experimental Allergy szaklapban tették közzé kutatásaik eredményét.

Kiderült, hogy a 3 hónapos csecsemők, akik kevésbé változatos bélbaktériumokkal rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel mutatnak érzékenységet bizonyos ételekre, így a tojásra, tejre, mogyoróra 12 hónapos korukig.

Különösen két baktériumnak van jelentősége: az Enterobacteriaceae és Bacteroidaceae-nek. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a babáknál, akiknél kifejlődött az ételérzékenység, más volt ezen baktériumoknak a szintje, azokkal összehasonlítva őket, akik nem voltak érzékenyek.

A kutatócsoport DNS analízis eredményeit vizsgálta, hogy minősíthesse a baktériumokat a csecsemők székletéből – a mintákat 3 hónapos és 12 hónapos korukban gyűjtötték. Meg tudták ítélni ezekből, melyek azok a baktériumok, amelyek jelen vannak az élet legkorábbi szakaszában és megjósolták 1 éves korra az ételallergia kialakulását.

A kutatók szerint a bélbaktérium minták a csecsemőknél későbbi megbetegedések biomarkereként szolgálnak.

„Olyasmi ez, melyet fel lehet mérni és amely jelzi a fokozott kockázatot arra, hogy 1 éves korig ételérzékenység fejlődhet ki” – mondta el Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyászatának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

„Végső soron azt reméljük, ki tudunk fejleszteni új módszereket az allergiák megelőzésére és kezelésére, talán azzal, hogy módosítjuk a bélflórát” - tette hozzá a szintén vezető szerző Meghan Azad, a Manitobai Egyetem gyermekgyógyász- és gyermekegészségügyi részlegének adjunktusa.

etetés

Csökkenthet az ételérzékenység a bélbaktériumok sokszínűségének növelésével?

Azad professzor és kollégái 166 kisbaba adatait elemezték egy kanadai csecsemőegészségügyi tanulmányból (CHILD), mely több mint 3500 családot és újszülöttjeiket követte nyomon Kanada-szerte.

A csecsemők közül 12-nél (7,2 %) lehetett megfigyelni, hogy érzékeny egy vagy több gyakori élelmiszerre 1 éves korában. A kutatók megállapították, hogy az Enterobacteriaceae felülreprezentált, a Bacteroidaceae viszont alulreprezentált volt az ételérzékeny babáknál 3 hónapos korban, majd 1 éves korban - a bélflóra kevésbé változatos mivolta már 3 hónaposan is egyértelmű volt.

Az analízis kimutatta, hogy a bélbaktériumok sokszínűségének növelése 3 hónapos korban köthető az ételérzékenység kockázatának jelentős csökkentéséhez 1 éves korra.

Amikor az Enterobacteriaceae és Bacteroidaceae aránya fokozódott, az ételallergia valószínűsége is nőtt.

A kutatók fontosnak tartják rámutatni arra, hogy felfedezéseik ugyanakkor nem jelentik feltétlenül azt, hogy az ételérzékeny gyerekeknél későbbi életükben teljes értékű allergia fejlődik ki.

A minta bővítését tervezik, azt szeretnék, ha minél több résztvevőtől érkeznének minták a CHILD tanulmány keretében, illetve hosszabb ideig nyomon követnék a gyermekeket, hogy későbbi analízist is készíthessenek, 3 éves- illetve 5 éves korban.

Kozyrskyj professzor szerint a végső cél az, hogy megtudják: vajon azon csecsemőknél, akiknél változások figyelhetők meg a normális bélbaktériumok összetételében, valóban minden esetben továbbfejlődik-e a dolog étel- vagy egyéb allergia, sőt akár az asztma irányába?

Egyébként a Medical News Today a közelmúltban közzétette azt is, hogy az angliai, londoni King’s College vezette klinikai vizsgálat szerint a csecsemőkorban fogyasztott mogyoró megvédhet az allergia ellen. A kutatók szerint a felfedezés igen fontos klinikai lépés, mely azt sugallja, új iránymutatásokra van szükség, hogy csökkenthessük a mogyoróallergiát a gyermekek körében.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.