Az a csodálatos C-vitamin

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. február 08. 15:00
A magyar tudománytörténet talán legsikeresebb momentuma Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik: 1937-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságát.

A magyar tudománytörténet talán legsikeresebb momentuma Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik: 1937-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságát.

Szent-Györgyi egy groningeni laboratóriumban figyelt fel egy, addig ismeretlen anyagra. Ez felkeltette a jeles kutató érdeklődését, tehát nekiállt, hogy izolálja ezt. Azt tudta, hogy bármi legyen is ez a valami, a mellékvesében és a citrusfélékben biztosan jelen van.

Hosszú munkafolyamat eredményeképpen először mellékveséből sikerült előállítania a ma már nagyon nagy népszerűségnek örvendő antioxidáns (szabadgyökfogó) vitamint, amit először hexurinsavnak nevezett el. És innen kezdődtek csak igazán a gondok: az anyagot minden erőfeszítés ellenére csak nagyon kis mennyiségben tudta előállítani, illetve izolálni. Ez lelassította és bonyolította a kutatási folyamatot, ezért Szent-Györgyi alternatív hexurinsav-forrást keresett.

Megtalálta: ekkortájt már visszatért szülőhazájába, Magyarországra, és szegedi illetőségű kutató lévén, rengeteg fűszerpaprika állt rendelkezésére. Kísérletsorozatba kezdett, melynek során kimutatta, hogy a paprikában is van a hexurinhoz hasonló szerkezetű anyag. Bár eleinte nem tudta, hogy teljesen azonos-e a szerkezet, a kezdeti reakciós kísérletek biztatóak voltak.

B-vitamin

A bizonyosság tengerimalacok segítségével született meg: a kisállatokat három csapatba osztotta: az egyik csoport teljesen C-vitamin-mentes táplálékot kapott, a második normál élelmet, és hexurinsavat kiegészítésként, a harmadik pedig élelmet és a paprikából kivont valamilyen redukciós hatású anyagot, aminek ekkor még nem volt neve.

A kísérlet végére azonban lett: az 1. csoport kisállat a hiányos táplálkozás eredményeképpen skorbutot kapott, a másik két csoport ellenben egészséges maradt. Ez a magyarázata a C-vitamin ma már közismert nevének: az aszkorbinsavnak, aminek a jelentése: skorbutellenes.

Szent-Györgyi filozófiája az volt, hogy az aszkorbinsavnak ott a helye minden család konyhájának polcán, közvetlenül a cukor és a só mellett, hiszen alapélelmiszer.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.