Növényi étrenddel, egy egészségesebb életért!

állatok
PUBLIKÁLÁS: 2014. december 19. 19:00
Vannak, akik a vegetarianizmus elkötelezettjei, mások lakto- vagy szemi vegetáriánusnak mondják magukat, ám ha az egészségünkről van szó, mind közül a vegán étrenddel érhetjük el a legnagyobb sikereket.

Vannak, akik a vegetarianizmus elkötelezettjei, mások lakto- vagy szemi vegetáriánusnak mondják magukat, ám ha az egészségünkről van szó, mind közül a vegán étrenddel érhetjük el a legnagyobb sikereket.

Éltető ételek

Egyre gyakoribbá válnak azok a betegségek, amelyek kialakulásáért a helytelen táplálkozás a felelős. A probléma sajnos a modern kor egyik hozománya, és alapvetően az élelmiszeriparban felhasznált mértéktelen adalékanyagok, mesterséges színezékek, tartósítószerek és állományjavítók felhasználásával kezdődött, majd az állatok nagyüzemi nevelésével folytatódott.

Ez utóbbi ugyanis, a legtöbb helyen még a létfeltételeket sem biztosítja a vesztőhelyre ítélt, éhező és szomjazó állatok számára, akik a magasabb profit érdekében, és természetesen a nagyobb vágósúly miatt növekedésserkentő hormonokat kapnak.

Nem kell sokat találgatni, hogy a hormonok végül hol kötnek ki. Bizony, először az áruházak húsos- és tejespolcaira, onnan pedig egyenesen a tányérunkba, majd közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek. Az emberi szervezet ezt a sok mérget képtelen feldolgozni és kiüríteni, ezért egyszerűen megbetegszik.

Az egészségesebb táplálkozás iránti igény miatt egyre többen térünk át a reformétkezésre, de az utóbbi években a vegán étrendet övezi a legnagyobb siker. Ez a lassan 50 éve hódító útjára indult és szigorúan növényi eredetű ételeken alapuló táplálkozási forma, természetesen a húsételeken túl mindenfajta állati eredetű tejet, tejterméket, tojást és tejport, de még a finomított lisztet és cukrot is kizárja az ételeiből.

A különböző adalékanyagokról már nem is beszélve! Persze a hagyományos konyha szerint étkezők most joggal kérdezhetik: vajon a vegánok mit ehetnek, ha szinte minden olyat megtagadnak, ami egy átlagember mindennapjaiban az asztalra kerül?

A válasz egyszerű: mindent, amit ők, csak egy kicsit másként. A vegánok szerint ugyanis nincs olyan megszokott étel, amit ne lehetne elkészíteni növényi alapanyagokból. A különbség csupán az ízekben és a tápanyagtartalomban van. Ez utóbbi azonban jelentős eltéréseket mutat az eredeti ételekkel összehasonlítva. A vegán étrendnek pedig pont ebben rejlik a sikeressége.

vega étel3

Hasznos és tápláló

A táplálkozási tanácsadók szerint a gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek annyi szénhidrátot, fehérjét, zsírt, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amennyire a szervezetünknek szüksége van, és ezekkel számtalan betegségünk gyógyítható és megelőzhető.

A gabonafélék és hüvelyesek például a legjobb minőségű összetett szénhidrátok, amelyekből a testünk minden egyes sejtje az energiát nyeri. Emellett a gabonák, zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak koleszterint, csak esszenciális zsírsavakat, amik védik, nem pedig károsítják a szervezetünket.

vega étel4

Ráadásul a növényi rostok elengedhetetlenek a megfelelő mennyiségű cellulóz felhalmozásához, aminek hiányában a bélbolyhok letapadnak, és megnehezítik a létfontosságú szénhidrátok felszívódását. A magasabb rostanyagtartalom emellett egyenletes vércukorszintet biztosít, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Új ízek, megszokott ételek

A magas olajtartalmú magvak, gabonafélék és csonthéjas gyümölcsök feldolgozásával, mint a mandula, kesudió, szójabab, napraforgómag vagy kókusz, sokféle ízű növényi tejet vagy tejfölt készíthetünk. Bár sokan úgy vélik, a kalcium- és fehérjepótláshoz elengedhetetlen a tehéntej, ám a veszteséggel már nem számolnak. A tejtermékeknél ugyanis a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami a szervezetben távozáskor magához köti a kalciumot, vagyis ahelyett, hogy a kalcium beépülne a csontokba, ,,kimosódik" a szervezetből.

Ezzel ellentétben az olajos magvaknak bár kevesebb a kalciummennyisége, de az lényegesen jobban hasznosul, mint a hagyományos tejben lévő, de a megszokott konyhában található élelmiszerek szinte mindegyike ugyanilyen módon helyettesíthető növényi eredetű összetevőkkel.

zöldség

A szokványos ízeket kedvelők már a legtöbb nagyáruházban találhatnak húsimitáló termékeket is, mint például a gabonakolbász, a búza- és szójahús, a különböző pástétomok, tofuk vagy növényi joghurtok és sajtok. Mindenképpen érdemes azonban elgondolkozni a tényen, hogy míg a különböző állati eredetű húsfélék 72 órán keresztül panganak az emésztőrendszerünkben, addig a növényi eredetű ételek 24 órán belül kiürülnek.

Kinek ajánlott?

Mivel a vegán receptek egyáltalán nem használnak állati eredetű zsíradékot, tojást és tejterméket, így a tej- vagy tojásallergiában, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek kifejezetten javasolt ez a fajta étrend. De a növényi eredetű ételek és az olajos magvak rendkívül magas kalcium- és ásványianyag-tartalmuk miatt kiemelkedően hasznosak lehetnek a csontritkulásos betegeknél.

Aki pedig fogyni szeretne, szintén nagy sikerrel próbálkozhat a vegán életmóddal, hiszen a növényi rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék kiváló nedvszívó tulajdonságuk miatt, hamarabb teltségérzetet okoznak, ráadásul a kizárólag növényi eredetű táplálékban található cellulóz úgy viselkedik a bélrendszerben, akár egy kis seprű, ami kipucolja a bélcsatornában lévő pangó bélsarat.

A vegán étrend emellett rendkívül hatásos cukorbetegeknek és allergiásoknak, ez utóbbiaknak elsősorban a lúgosítás miatt lenne célszerű növényi alapú étrendre áttérni, hiszen az allergia tüneteit a savasító élelmiszerek (mint a hús vagy a tejtermékek) jelentősen ronthatják.

zöldségek

A vegán étrend emellett a candidás betegeknél is jól alkalmazható, a máj- és epeproblémákkal küzdőknek pedig kifejezetten ajánlott, hiszen a növényi eredetű táplálékok jóval könnyebben emészthetőek, mint a hagyományos ételek. De bárki, aki egészséges és tiszta életre vágyik, fedezze fel bátran a főzés és az étkezés új tudományát, garantáltan megtérül!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.