Csak akkor érzed valaminek a hiányát, ha már elvesztetted

nyáltermelés
PUBLIKÁLÁS: 2014. szeptember 29. 12:00
A hétköznapokban viszonylag ritkán gondolkodunk el a szervezetünk működésének rendszeréről és alkotóelemeiről; inkább csak akkor tudatosodik bennünk annak tökéletessége, amikor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Így valószínűleg legtöbbünk sohasem gondolkodott még el nyálképző szerveinken, a nyál funkcióján, és a hiányából adódó problémákon. Pedig a megfelelő nyáltermelés elengedhetetlenül szükséges az egészséghez és a megfelelő komfortérzethez.

A hétköznapokban viszonylag ritkán gondolkodunk el a szervezetünk működésének rendszeréről és alkotóelemeiről; inkább csak akkor tudatosodik bennünk annak tökéletessége, amikor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Így valószínűleg legtöbbünk sohasem gondolkodott még el nyálképző szerveinken, a nyál funkcióján, és a hiányából adódó problémákon. Pedig a megfelelő nyáltermelés elengedhetetlenül szükséges az egészséghez és a megfelelő komfortérzethez.

Számos betegség kezelésének, gyógyszerek szedésének mellékhatása lehet a nyáltermelés radikális csökkenése, és az ilyen betegek hosszasan tudnának mesélni arról, mennyire megkeseríti az életüket a nyál hiánya. Mindezek fényében egyre inkább érthető, hogy miért szorgalmazzák a fogorvosok a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztását, főleg étkezések után. A rágógumi önmagában is képes némileg tisztítani a fogak öntisztuló felszíneit, de a legfontosabb szerepe a nyáltermelés fokozásában van.

A nyál a szájüreget folyamatosan nedvesen tartja, és a táplálkozás során az étellel összekeveredve lehetővé teszi annak lenyelését. Az ízérzékelést is a nyálnak köszönhetjük: a nyálban lévő enzimek oldják fel a cukor vagy a só molekuláit, és ez teszi lehetővé, hogy az ízlelőbimbók elláthassák feladatukat. Az emésztésben is jelentős szerepe van: az elfogyasztott ételt olyan anyaggal vonja be, amely a nem gyomorban emésztendő tápanyagokat megóvja a gyomor savas közegében. Friss kutatások bizonyítják emellett azt is, hogy a nyál bizonyos alkotóelemeinek (amiláz enzim) szintje jelentősen befolyásolja a keményítő emésztésének hatékonyságát, így a vércukorszint egyensúlyát is. A szájüregi savas eróziót is csökkenti a megfelelő nyáltermelés, mivel helyreállítja a fogakon lerakódott plakkok PH-szintjének egyensúlyát és csökkenti a baktériumok szaporodását. Ezzel együtt a szájüregi baktériumok elleni védekezés immunsejtjei is a nyálban jutnak el a megfelelő helyekre, hogy megtámadják és elpusztítsák a szájban lévő baktériumok egy részét.

Kep_1

„Mindezek fényében egyre inkább érthető, hogy miért szorgalmazzák a fogorvosok a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztását, főleg étkezések után. A rágógumi önmagában is képes némileg tisztítani a fogak öntisztuló felszíneit, de a legfontosabb szerepe a nyáltermelés fokozásában van. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással együtt, a rágózás biztosítja az optimális nyálmennyiséget, amely a szájüreget folyamatosan átmossa, segíti a megfelelő emésztést és csökkenti a fogakat érő káros hatásokat” – mondta el Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos.

Fontos tehát, hogy „vigyázzunk a szánkra”; fogyasszunk elegendő folyadékot, napközbeni étkezések után rágózzunk, naponta legalább kétszer, alaposan, minden felszínt megtisztítva mossuk meg a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati szűrésre, illetve szükség esetén kezelésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.