A halpástétom finom balzsamecetes rucolával, citromos-mézes-mazsolás kapribogyóraguval, különleges előétel lehet.
HOZZÁVALÓK (6 személyre):
A pástétomhoz:
- 50 dkg hal (fogas, lazac vegyesen)
- 1 liter fűszeres alaplé (hozzá: 5 dkg vaj, 2 karika citrom, 1 dl fehérbor, 1 db babérlevél, 5 szem egész bors, 10 dkg gomba)
- 2 db egész tojás
- 5 dkg liszt
- 2 db főtt tojás fehérjéje (apró darabokra vágva)
- só, fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db citrom leve
A raguhoz:
- 5 dkg kapribogyó
- 1 dl fehérborban áztatott mazsola (5 dkg)
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál nádcukor
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál borecet
- 1 db citrom leve
- 1 csokor petrezselyemzöld

A tálaláshoz:
- 10 dkg rucola
- 3 evőkanál balzsamecet
- 1. A halakat a forrásban lévő fűszeres alaplében 3-5 percig főzzük
- 2. Mikor a halunk megfőtt, kivesszük a léből és kiterítjük, hogy jól kihűljön.
- 3. Ezután lazán nagyobb darabokra tördeljük és összekeverjük a fűszerekkel, a liszttel, az egész tojással és az apróra vágott főtt tojásfehérjével.
- 4. A formát kibéleljük fóliával, és a bekevert pástétomot belerakjuk. 80 percen keresztül 85 fokos sütőben készre pároljuk.
- 5. Tálaláskor a kihűlt és felszeletelt pástétomot a balzsamecettel meglocsolt rucolalevelekre tálaljuk, és körbeöntjük a raguval.