Együnk bátran, szalmonella nélkül
betegség PUBLIKÁLÁS: 2014. július 11. 10:47
nyaralás, pihenés időszaka alatt hajlamosak vagyunk minden finomságból kicsit felelőtlenebbül enniMi is okozza a szalmonellát?mindenhol megtalálhatóak, de elsősorban az állatok beleiben fordulnak előHogyan terjed a szalmonella?nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélékMik a szalmonella tünetei?hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véres
Miből állhat a szalmonella kezelése? gyógyulási idő kb. 3-7 napFontos: hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvetőMit tehetünk még, hogy elkerüljük a szalmonellát?- Azokat az élelmiszereket, melyek legtöbbször a szalmonella baktériumának forrásai (nyers tojás, tojás tartalmú élelmiszerek, hús-, hurka- és kolbászféleségek) hűtőben kell tárolni, mely kb. 7 Celsius-fokra legalább le van hűtve. A szalmonella ezen a hőmérsékleten túlél ugyan, de legalább már nem szaporodik, és ugye tudjuk, hogy a bevitt baktériumszámtól erősen függ a fertőzés kialakulásának esélye és lefolyása is.
- Egyes élelmiszerek, főleg a nyersek a hűtőben se érintkezzenek a többivel!
- 70 Celsius-fokon már 10 perces főzés megöli a szalmonella bacilusát.
- Hideg élelmiszerek hűtőből kivéve mielőbb, a meleg élelmiszerek pedig 2 órán belül kerüljenek elfogyasztásra!
- A lefagyasztott szárnyasok és vadakból kiolvadó víz bőségesen tele lehet szalmonellával, ezért azt gyorsan el kell távolítani, az élelmiszert meg újra le kell öblíteni!
- Salátát, gyümölcsöt, zöldséget ne vágjunk azon a deszkán, amin a nyers húst!

- A vágódeszkát alaposan meg kell tisztítani. A műanyag mehet a mosogatógépbe, a fát pedig legalább 60 Celsius fokos víz alá kell tartani közvetlenül használat után és mosószerrel le kell mosni!
- A műanyag vágódeszkán sokszor kialakulnak a vágás miatt rések, és itt nagyon jól megtelepednek a baktériumok, ezért a műanyag deszkákat sajnos érdemes gyakran cserélgetni. A fadeszkát ugyanezen ok miatt érdemes időnként lecsiszolgatni, valamint étolajjal bevonni.
- A rongyok és szivacsok szintén jó élőhelyei a szalmonella bacilusainak. Ezért ezeket az eszközöket vagy gyakran ki kell cserélni, vagy mosógépben ki kell mosni. Nagyon fontos, hogy használat után azokat mindig jól ki kell csavarni, hogy mielőbb kiszáradjanak.
- A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt!
nyár és szabadság szóljon inkább egy kicsit több odafigyelésről, mint a fertőzés 
A legfrissebb hírekért kövess minket a
Bors Google News oldalán is!