Együnk bátran, szalmonella nélkül

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2014. július 11. 10:47
nyaralás, pihenés időszaka alatt hajlamosak vagyunk minden finomságból kicsit felelőtlenebbül enniMi is okozza a szalmonellát?mindenhol megtalálhatóak, de elsősorban az állatok beleiben fordulnak előHogyan terjed a szalmonella?nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélékMik a szalmonella tünetei?hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véresszalmonellaMiből állhat a szalmonella kezelése? gyógyulási idő kb. 3-7 napFontos: hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvetőMit tehetünk még, hogy elkerüljük a szalmonellát?
  • Azokat az élelmiszereket, melyek legtöbbször a szalmonella baktériumának forrásai (nyers tojás, tojás tartalmú élelmiszerek, hús-, hurka- és kolbászféleségek) hűtőben kell tárolni, mely kb. 7 Celsius-fokra legalább le van hűtve. A szalmonella ezen a hőmérsékleten túlél ugyan, de legalább már nem szaporodik, és ugye tudjuk, hogy a bevitt baktériumszámtól erősen függ a fertőzés kialakulásának esélye és lefolyása is.
  • Egyes élelmiszerek, főleg a nyersek a hűtőben se érintkezzenek a többivel!
  • 70 Celsius-fokon már 10 perces főzés megöli a szalmonella bacilusát.
  • Hideg élelmiszerek hűtőből kivéve mielőbb, a meleg élelmiszerek pedig 2 órán belül kerüljenek elfogyasztásra!
  • A lefagyasztott szárnyasok és vadakból kiolvadó víz bőségesen tele lehet szalmonellával, ezért azt gyorsan el kell távolítani, az élelmiszert meg újra le kell öblíteni!
  • Salátát, gyümölcsöt, zöldséget ne vágjunk azon a deszkán, amin a nyers húst!
szalmonella betegseg002
  • A vágódeszkát alaposan meg kell tisztítani. A műanyag mehet a mosogatógépbe, a fát pedig legalább 60 Celsius fokos víz alá kell tartani közvetlenül használat után és mosószerrel le kell mosni!
  • A műanyag vágódeszkán sokszor kialakulnak a vágás miatt rések, és itt nagyon jól megtelepednek a baktériumok, ezért a műanyag deszkákat sajnos érdemes gyakran cserélgetni. A fadeszkát ugyanezen ok miatt érdemes időnként lecsiszolgatni, valamint étolajjal bevonni.
  • A rongyok és szivacsok szintén jó élőhelyei a szalmonella bacilusainak. Ezért ezeket az eszközöket vagy gyakran ki kell cserélni, vagy mosógépben ki kell mosni. Nagyon fontos, hogy használat után azokat mindig jól ki kell csavarni, hogy mielőbb kiszáradjanak.
  • A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt!
nyár és szabadság szóljon inkább egy kicsit több odafigyelésről, mint a fertőzés
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.