Könnyű kakaós, diós desszert

zabpelyhes sütemény
PUBLIKÁLÁS: 2014. június 05. 09:00
A zabpehelyliszt jól helyettesíti a sima lisztet süteményekben. A nyírfacukor pedig jól használható a sima cukor helyett. Az eredmény ugyan olyan finom lesz, csak kicsit egészségesebb!

Az édes bűnbeesés lehet büntetlen is! Vegyünk egy klasszikus süteményt, mint a piskóta. Poroljuk le a receptjét és cseréljük le a hozzávalókat.

A zabpehelyliszt jól helyettesíti a sima lisztet süteményekben. A nyírfacukor pedig jól használható a sima cukor helyett. Az eredmény ugyan olyan finom lesz, csak kicsit egészségesebb!

Kakaós, diós, zabpehelylisztes, nyírfacukros, piskóta

Hozzávalók:

Piskótához: 6 egész tojás 5 evőkanálnyírfacukor 5 evőkanálzabpehelyliszt 1 evőkanálkakaópor 5 evőkanál darált dió (ez kb. 7,5 dkg dió) 1/2 csomag sütőpor

Töltelékhez: 8 evőkanálszilvalekvár

Csokimázhoz: 4 evőkanál tej 4 evőkanál cukor 3 evőkanál kakaópor 5 dkg vaj

Elkészítés:

A piskóta A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd kibélelünk sütőpapírralegyközepes méretű tepsit (kb. 40x25 cm-es).A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet és a kakaót átszitáljuk, belekeverjük a 1/2 csomag sütőport és a darált diót. A tojás fehérjét géppel felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, és ezekkel is verjük még pár percig.

Majd kanalanként hozzáadjuk a sütőporos, kakaós, diós lisztet, de ezt már óvatosan egy fakanállal forgatjuk bele. A tepsibe öntjük a tésztát, szép egyenletesre igazítva a tetejét. A sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük. Érdemes kivétel előtt egy fogpiszkálót beleszúrni, és ha már nem lesz tésztás, akkor biztos készen van.

kakaos-dios-piskota-SzaboJucus

A csokimáz A tejet, a cukrot és a kakaóport lassú tűzön egy habverő segítségével összefőzzük. Nem szabad a süti tetejéről lefolynia, ezért addig kell főzni, amíg jól be nem sűrűsödik. Ha ez megtörtént levesszük a tűzről, és egy kicsit hagyjuk hűlni. Majd mikor már langyos belekeverjük az 5 dkg vajat. Ettől lesz szép fényes.

A süti összeállítása A piskótát hosszába kettévágom. Az egyik tetejét megkenem a szilvalekvárral, a másikat pedig ráborítom, úgy, hogy az alja legyen felül, így szép sima felületet kapok. A csokimázat erre öntöm rá, amikor még langyos. Szépen elsimítjuk, majd egy kicsit hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Tálalás: Ez a csokimáz nem lesz nagyon kemény, inkább kicsitragadós ezért forró vízbe mártott késsel vágjuk fel, hogy a máz szép maradjon

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.