Ínycsiklandó recept: Kelt rétes

Ínycsiklandó recept: Kelt rétes

gasztro
PUBLIKÁLÁS: 2014. június 13. 10:17

Dunántúli, tájjellegű sütemény. Túró helyett készíthetjük almából, meggyből, dióból vagy mákból is a tölteléket.

 

Ínycsiklandó sütirecept: kőtt (kelt) rétes

Hozzávalók:   50 dkg liszt (BL 55) 1 db tojás 3 dkg friss élesztő 5 dkg zsír 3 dl tej 2 evőkanál cukor nagy csipet só fél kg túró (áttörve) fél pohár tejföl 3 evőkanál cukor 4 evőkanál búzadara fél db citrom reszelt héja és leve   A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk. Az élesztőt elmorzsoljuk egy dl tejben, egy kanál cukrot keverünk bele, majd meleg helyen felfuttatjuk. Közben két dl tejet felmelegítünk, hozzáütünk egy tojást, belekeverjük a zsírt és egy kanál cukrot. Az élesztős keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól eldolgozzuk, s fokozatosan adagolva hozzákeverjük a tejes keveréket is, amíg nedves, de összeálló tésztát nem kapunk. Meleg helyen legalább két órát kelesztjük.   A kelés ideje alatt a túrót sűrű szitán áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és héját, majd összedolgozzuk a búzadarával. Félretesszük, hogy a massza kissé megdagadjon. A tésztát kettéosztjuk, a darabokat jól átgyúrjuk, és sodrófával 1 cm vastag körlapokat nyújtunk belőlük. Két kanál tejföllel kikeverünk fél dl olajat és egy tojássárgáját. Megkenjük a tésztát, és ráhalmozzuk a túrós keverék felét. A tészta másik felével ugyanígy teszünk. A tésztát feltekerjük, a felesleges részeket levágjuk, és a tetejét is megkenjük a tejfölös keverékkel. Mintegy 20 percig 180 °C-os sütőben, majd a hőmérsékletet 150 °C-ra csökkentve, további 15 percig sütjük. Kicsit hagyjuk pihenni és hűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.   Jó étvágyat kívánunk!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.