A grillező intenzív hője és a sütés módja egészen más ízt ad az ételeknek, nem csoda, hogy sokan rajonganak érte. Természetes, hogy csirke combokat, tarját, grillezhető kolbászt bármikor megsütünk a grillen, de van sok egyéb étel is, amit igazán ínycsiklandóvá varázsolhatunk a segítségével!
1.Pizza grillen: a pizza feltétnek használatos dolgokat főzzük meg előzetesen, használjunk könnyű feltéteket – így minden egyenletesen sül majd meg a grillen. A pizzatésztát olajozzuk meg mindkét oldalán, majd rakjuk rá a feltétet és fedjük be a grillezőt. Süssük kb. 3-7 percig. Minden percben forgassuk el a pizzát 90 fokkal, hogy megelőzzük a megégést. A teljes kiőrlésű tészták egészségesebbek és egyes recepteket kifejezetten grillezéshez ajánlanak. Próbáljuk ki őket!
2.Hal nyárson: a friss szardínia tele van szívbarát zsírokkal. Grillen remekül meg lehet sütni. Több halat süthetünk egyszerre, ha nyársra húzzuk őket. Az egyik nyárs a fej-, a másik pedig a farok közelében helyezkedjen el. Ez helyükön tartja a halakat és könnyű lesz forgatni. A halakat és a rácsot is kenjünk meg kicsit olívaolajjal és egyszer fordítsuk meg.
3.Zöldségek grillen: nagyon finomak tudnak lenni! A magas hőmérséklet és a gyors sütési idő miatt értékes tápanyag-tartalmukat is megőrzik. Szeleteljük őket vékonyra vagy kis darabokra, mintha kebabot készítenénk. A legjobb zöldségek grillezéshez: édes paprika (6-8 percig kell sütni mindkét oldalán), hagyma (5-7 percig sütni mindkét oldalán), cukkini és egyéb nyári zöldségek (5 percig kell sütni mindkét oldalán), kukorica (25 perc sütés), portabella gombák (7-10 perc mindkét oldalán), római saláta (3 percig kell sütni mindkét oldalán).
4.Grillezett gyümölcsök desszerthez: a grillezés csak még inkább kiemeli az eper, az ananász, a barack, a körte, a banán édes ízét. Vágjuk a gyümölcsöt darabokra és húzzuk fel nyársra, vagy csomagoljuk fóliába – a cél, hogy ne közvetlenül érje őket a hő. Helyezzük őket a grillező rácsok szélére vagy csökkentsük le a gázt. Csak pár percig kell sütni őket, alacsony hőmérsékleten, míg enyhén aranyszínűek nem lesznek.
5.Kebab a gyerekeknek: a kebab mindig jó megoldás, sőt elkészítése a gyerekekkel közösen még remek móka is! A lurkók kedvelik a pálcikákra húzott finomságokat, melyet saját maguknak is elkészíthetnek a nekik tetsző hozzávalókból. Biztonsági okokból a halat, a húst, a zöldséget és a gyümölcsöt süssük külön nyársakon. Tökéletes zöldség-kombináció a paradicsom, paprika, cukkini, gomba és hagyma egy nyárson.
6.Egészségesebb burger: jó választás vékonyabb burgereket készíteni grillen. Gyorsabban megsülnek – készítsünk kisebb darabokat a húsból és süssük közepes hőmérsékleten. Szaftosak maradnak, ha nem ütögetjük őket nagyon a spatulával. Adjunk hozzá kaliforniai paprikát, répát, hagymát, barbecue szószt a szaftosabb török burgerért! Az előre elkészített zöldség burgerek kevésbé morzsolódnak, mint a házilag készültek. Hús nélküli változat még a szaftos portabella gomba és pácolt tofu.
7.Lazac grillezve: remek íz, ráadásul könnyen sül a grillen, mivel természetes olajai nedvesen tartják és oda sem ragad. A közepesen sült filéhez mindkét oldalát 4 percig kell sütni. A lazac mellett ajánlott még grillezni olyan halféléket, melyeket egyszerű vékonyra vágni és bőrrel sütni/főzni. Ilyen a tonhal, laposhal, pisztráng és a kardhal is.
8.Hot dog és kolbász: a bűnös élvezet…! Ám grillezve egészségesebb változatban is elkészíthetjük. Válasszunk olyat, amely 2-6 gramm zsírt tartalmaz, csirkéből van, pulykából vagy vegetáriánus, tartósítószerek nélkül. Kínáljuk teljes kiőrlésű zsemlében, kifliben. Hozzá egészséges feltétek lehetnek a kockákra vágott avokádó, vöröshagyma, lucerna csíra; kockázott paradicsom, vékonyra szelt mogyoróhagyma, jalapeno; aprított sárgarépa, koriander levél, vékonyra szelt uborka és egy kis lime.
Használjunk grillező trükköket!
Ma már lehet kapni olyan sütő alkalmatosságot is, melybe bepakolhatjuk a kisebb méretű grillezésre váró húsokat, zöldségeket – szorosan tartja őket és sokkal egyszerűbb (egyszerre) forgatni is. Padlizsán szeleteket, pikkelyes halat egyaránt rakhatunk a grillező kosárba. Fa deszkát is választhatunk, melyről szintén nem esnek le a sütnivalók – ráadásul kellemes füstös ízt ad az ételnek, garnélaráktól a fügéig. A deszka használatához kövessük a használati utasításokat!
Egy kis kényeztetés: egyes ételek, így a steak is kifejezetten illenek a pácokhoz. A pác különleges ízt ad és segít puhítani a sovány húsokat. Grillezés előtt pácoljuk a húsokat. Remek választások a pácoláshoz a szójaszósz, barnacukor, méz, olívaolaj, fokhagyma, fűszerek, bor, ecet és citrus levek. A pácot tartsuk hűtőben és mielőtt grillezünk, szárítsuk meg a húst. Locsoljuk is meg a páccal grillezéskor.
A szószok és pácok helyett használhatunk „bedörzsölést” is. A kevés kalória és a remek ízek biztosítottak! Elég a grillezés előtt bedörzsölni fűszerekkel a húsokat. Válasszunk alacsony nátriumtartalmú változatokat, melyekben a cukortartalom is kevés (kevesebb, mint 5 gramm). De saját fűszerezést is készíthetünk. Steak-hez, lazachoz választhatunk paprikát, borsot, chili port vagy chili paprikát, fokhagymát, koriandert. Csirkéhez és fehér halhoz oregánót, kakukkfüvet, borsot, koriandert, fokhagymát vagy vöröshagymát.
A húsok füstösebbé tétele megoldható a grillező befedésével. Tegyünk a rácsok alá, két széndarab közé egy edény vizet. Helyezzük az ételt éppen ez a rész fölé. A legjobb füstös íz érdekében használjunk bükk, tölgy vagy juharfát.
S hogy melyek a legjobb köretek barbecue mellé?
A hagyományos burgonya- és tészta köretekkel sok kalóriát és szénhidrátot fogyasztunk. Használjuk helyettük inkább az alábbiakat:
A sima burgonya helyett a grillezett édes burgonya jó választás. Krumplisaláta helyett káposztasalátát együnk könnyed öntettel. Jégsaláta helyett, melyet öntettel párosítunk, együnk inkább szeletelt paradicsomot és avokádót, ecettel vagy olívaolajjal. A tészta helyett teljes kiőrlésű vegyes salátát fogyasszunk babbal és quinoával!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.