Tudod, mi a dödölle? Megmutatjuk!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2014. május 20. 11:23

Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül.

Kizárólag túrázás után ajánljuk, mert igen laktató, fogyasztása utána nehéz lesz megmásznod a hegyeket, viszont gyorsan visszatölti az energiád egy keményebb táv után, mert pillanatok elkészíthető, olcsó és számos változata van. Este a turistaházban garantált sikered lesz vele! A lényegileg krumpliból és lisztből készülő dödöllét az egész országban ismerik, Szabolcsban cinkének nevezik, míg Baranyában és Somogyban gánicának hívják. A dödölle kultuszát főleg az Őrségben és Nagykanizsán igyekeznek feléleszteni, ahol évente tartanak Dödölle-fesztivált. A régen szegények eledelének is nevezett krumplis finomság remek sör-, és borkorcsolya, de pörköltökhöz, szaftos lecsókhoz is kiváló köretnek bizonyul, bár a zalaiak ezen biztos megsértődnének, hiszen ott önálló éteknek számít. Ma egy túróval felturbózott változatát tárjuk elétek, remélhetőleg sokan elkészítitek majd magatok és kiéhezett társaitok megelégedésére.     A recept hozzávalói - 6 személyre
  • 1.2 kg hámozott burgonya
  • 2 + 1/2 teáskanál só
  • 1+1 evőkanál kacsa-, liba- vagy házi sertészsír
  • 25-30 dkg liszt
  • 4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só
  • 35 dkg lágy túró
  • 300 g tejföl
  • 1 csokor friss snidling
  Elkészítés A kis kockákra vágott krumplit (a májusi-júniusi újburgonya nem alkalmas a készítésére) nagyobb fazékban annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Két teáskanálnyi sóval puhára főzzük. Közben a hagymát felkockázzuk, nagyobb serpenyőben felolvasztunk 1 kanálnyi zsírt, aranysárgára dinszteljük a hagymát, enyhén megsózzuk. A főtt burgonyáról egy kisebb tálba leöntünk kb. 1.5 dl főzővizet, amit félreteszünk. A fazék alatt takarékra állítjuk a hőt, a levében áttörjük a burgonyát. Apránként beletesszük a lisztet, fakanállal megállás nélkül erőteljesen keverjük, hozzáadjuk a maradék zsírt, közben 2 részletben beleöntjük a félretett főzővizet is, váltakozva a liszttel. Kevergetjük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása. Amikor már erőteljesen pufog, elzárjuk a hőt, a masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sült hagymába, majd áthelyezzük egy sütőtálba. Túrót kanalazgatunk közé, 200 fokra melegített sütőben megpirítjuk a tetejét, de anélkül is nagyon finom. Forrón tálaljuk, apróra vágott snidlinggel meghintjük, tejfölt kanalazunk a tetejére. Jó étvágyat!  
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.