Hogyan süssünk sajtos kenyeret?

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2014. február 28. 09:11
Hozzávalók

Ez egy szokatlan és ízletes kenyér recept! Különlegessége a hozzávalókban rejlik, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Nézzük, hogy hogyan készül ez a nem mindennapi kenyér!

A sajtos kenyér elkészítése

Hozzávalók

  • ¼ csésze meleg víz (43 Celsius fokos)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csésze zsírmentes vagy zsírszegény cottage cheese (szemcsés sajt)
  • 1 teáskanál finomra vágott friss vagy száraz levendulavirág
  • 1 evőkanál finomra vágott friss kakukkfűlevél
  • ½ evőkanál finomra vágott friss bazsalikomlevél
  • 2 tojás, szoba hőmérsékletű legyen
  • ¼ sütőpor
  • 3 csésze és 3 evőkanál kenyérliszt
  • 3 teáskanál száraz élesztő

Tegyünk minden hozzávalót a kenyérsütő edényébe, kivéve a kukoricalisztet, majd válasszuk ki a dagasztás beállítást, és indítsuk el.

Tanács:Ellenőrizzük a tésztát (ne féljünk kinyitni a tetejét). A tésztának szép nyúlósnak kell lennie. Ha úgy gondoljuk, hogy a tészta túl lágy, adjunk még hozzá lisztet (egyszerre csak egy evőkanállal). Ha a tészta száraznak és csomósnak tűnik, lassanként adjunk hozzá meleg vizet.

Amikor a tészta készen van, tegyük egy olajozott felületre, majd fedjük be, és hagyjuk 10 percet pihenni.

kenyér5

Miután hagytuk pihenni, fordítsuk meg a tésztát, és nyújtsuk ki. Osszuk két részre, majd formázzunk belőle bagettet (hosszúkás, vékony) vagy hagyományoskenyeret(kerek).

Helyezzük egy kukoricaliszttel meghintett tepsibe. Fedjük le, és tegyük meleg helyre, amíg a tészta a kétszeresére nem nő, kb. 30-50 percre (attól függően, hogy mennyire meleg a szoba).

Sütőben keltetés:Akár a sütőben is keltethetjük a tésztát. Melegítsük a sütőt úgy egy percig. Ennyivel már jól felmelegszik, és nagyszerű feltételeket teremt a kenyér keléséhez. Ha nem tudjuk nyugodtan betenni a kezünket a sütő belsejébe, akkor a sütő túl meleg. Hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy hűljön. Az élesztőpótlóval készített kenyér sokkal lassabban fog kelni, mint az élesztővel készült.

kenyér3

Hideg vagy hűtőszekrényben történő keltetés:Ha nincs időnk megvárni a tészta kelését, vagy el kell mennünk a kelés befejezése előtt, a hidegben is megkelhet a tészta. A tésztát betesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk, hogy lassan keljen, kb. 8-12 órán át. Ezt azután ajánlott tenni, miután a tészta egy kicsit már kelt, és már kenyérformát adtuk neki. Mivel hosszabb ideig kel, finomabb íze lesz.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Miután megkelt, vágjuk meg a kenyereket egy éles késsel, három 1 cm mély, átlós vágást ejtve bennük. Süssük kb. 20 percig, vagy ameddig szépen megbarnulnak. A tésztát lehet digitális konyhai hőmérővel is ellenőrizni. Az értékeknek 90 és100 °C között kell lenniük. Vegyük ki a sütőből a kész kenyeret, és tegyük egy konyhai fémrácsra, amíg kihűl.

kenyér4

A hozzávalókból 2 kisebb bagettet, vagy egy nagyobbkenyeretlehet elkészíteni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.