5 tipp a friss levegőjű, páramentes lakásért

friss levegő otthon
PUBLIKÁLÁS: 2014. január 23. 11:06
A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk...

Idén korán köszönt ránk a húsvét, ráadásul az időjárás is jóval hűvösebb a március végén megszokottnál. A fűtést még mindig nem állíthatjuk le, ezért az akár napokon át tartó ünnepi sütés-főzés alatt nem tárhatjuk ki az ablakokat.

A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk...

Abszurdnak tűnik, de egy négytagú család páratermelése kb. 10 liter/nap. Húsvét táján a konyhában ez a páramennyiség többszörös is lehet, köszönhetően az ünnepi menü előkészületeinek. A mai korszerű szagelszívók mellett sokan nem gondolnak rá, hogy a sütéssel-főzéssel keletkező párás, zsíros levegőt frissre és oxigéndúsra cseréljék.

sonka

”Hivatásos gasztrobloggerként az időm nagy részét a konyhában töltöm. Szenvedélyem a sütés és a főzés, de az ezzel járó mosogatás és takarítás persze már nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. A receptek kitalálásához, elkészítéséhez és precíz dokumentálásához ráadásul tiszta fejre van szükség. Az elhasználódott, párás levegőtől régebben gyakran megfájdult a fejem, fáradékonyabb voltam. Ezért főzés közben most már mindig szellőztetek, így az ételekből felszálló, sok esetben zsíros, olajos gőzök is könnyen eltávoznak a konyhából. A zsíros gőzök könnyen lecsapódhatnak a falon, ami penészesedéshez vezet, a konyhabútorok pedig foltosak, koszosak lesznek, és a takarításnak sosem lenne így vége. Húsvétkor a sonkafőzéssel járó zsíros páralecsapódás minden háziasszonynak gondot okoz, ezért javaslom, feltétlenül legyen nyitva ilyenkor is az ablak” - mondja Hadarik Rita, gasztro marketing tanácsadó, blogger, a népszerű www.ritakonyhaja.hu gasztroblog szerzője.

A konyhában tevékenykedés során is érdemes gyakran szellőztetni, de az ételek elkészültét követően is nyissunk egy nap többször is ablakot. A sütőből kiáramló nehéz, illatokkal teli levegő sokáig érezhető marad szellőztetés hiányában, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan nyomokat hagy a lakáson.

Hogyan szellőztessünk hát? Fogadja meg Hadarik Rita és a VELUX Magyarország Kft. öt tanácsát, hogy a húsvéti készülődés még sikeresebb és élvezettelibb legyen, még a tetőtéri konyhákban is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.