Már a megjelenése is magával ragad, hát még az íze! Ha szeretnénk elkészíteni ezt a csodálatosan mutatós és finom karamellás süteményt, meg fogjuk látni, hogy nem kellenek hozzá különösebben bonyolult hozzávalók, több lépésben készülnek viszont az alkotórészei. Lássuk, hogyan készül.
Karamella torta alap hozzávalók:
1 és ½ csésze minden célra alkalmas liszt; 2 teáskanál sütőpor; ¾ teáskanál szódabikarbóna; ¾ teáskanál só; 11 evőkanál lágy és sótlan vaj; 1 és ½ csésze kristály cukor; 2/3 csésze holland kakaópor; 2 nagy tojás; 1 teáskanál vanília; 1 és 1/3 csésze meleg víz.
Karamella torta alapjának elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 325 fokra. Kenjünk ki vajjal két, kör alakú süteményes tepsit és szórjuk meg liszttel.
Keverjük össze egy közepes méretű tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Alaposan dolgozzuk össze.
Közepes sebességgel verjük fel a vajat, amíg krémes nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, majd verjük gyorsabb sebességgel nagyjából 3 percig. Adjuk hozzá a kakaóport is, és verjük tovább 1 percig. A tál oldalát kaparjuk le spatula segítségével. Tegyük bele a tojást, egyszerre csak egyet. Majd keverjük bele a vaníliát is.
Lassan adagoljunk a keverékhez meleg vizet, három apró részletben. Ismét szedjük le a tál szélére kenődött anyagot és lassan kevergessük a tésztát 30 másodpercig - a karamella torta anyaga elkészült.
Öntsük a kikészített edényekbe a tésztát, és süssük őket 45-55 percig. Ha készen van, hűtsük a karamellás édesség alapját 20 percig. Csak ezután vegyük ki a tepsikből, és hagyjuk tovább hűlni, mielőtt rákerül a máz.
Bailey's ír krém máz:
Hozzávalók: 3 nagy tojás; 4 nagy tojás sárgája; ½ csésze víz; 2 csésze cukor; 3 csésze szobahőmérsékletű vaj; ½ teáskanál só; 4 evőkanál Bailey's ír krém likőr.
Habverővel ellátott mixerrel keverjük össze a tojásokat és a tojássárgáját egy nagy tálban, nagy sebességgel, nagyjából 5 percig. Egy közepes fazékba öntsük össze a vizet és a cukrot. Főzzük, amíg lágy, kellemes állagú nem lesz. Azonnal öntsük át a szirupot egy nagy, hőálló folyadékmérő pohárba. Lassan kevergetve öntsük a cukros keveréket a tojásos keverékbe, és kevergessük komótosan tovább. Ezután gyorsabban keverjük, és verjük a keveréket 7 percig, amíg a szirup lehűl. Adagoljuk hozzá a vajat, egyszerre csak kisebb darabokban, és minden hozzáadás után kevergessük a mixet. Ha az összes vaj belekerült, közepes gyorsasággal 3 percig verjük az anyagot, hogy a cukormáz kissé megvastagodjon. Végül keverjük bele a sót és az ír krémet.
Csokis-karamellás mártás - hozzávalók:
283 gramm keserű csokoládé, apróra vágva; 1 csésze kemény tejszín; 10 darab karamell cukorka.
Helyezzük a csokoládét egy közepes tálba. Melegítsük fel a tejszínt és a karamellt közepes hőmérsékletűre, időnként megkeverve, amíg a karamell teljesen megolvad. Öntsük a forró keveréket a csokoládéra, és keverjük, amíg megolvad.
Ha valamennyi összetevővel készen vagyunk, a karamellás sütemény máris előállt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.