Min múlik a hús minősége?
Karácsony előtt a legtöbb háztartásban a háziasszonyok többfogásos menüvel készülnek, igyekeznek minden családtag kedvencét megsütni, megfőzni. Az áruházak, élelmiszerboltok is készülnek a növekvő keresletre, ilyenkor gyakran ellenőrizetlen helyről származó húsáru is a polcokra kerülhet. Óvjuk saját és családunk egészségét azzal, hogy ellenőrzött helyről származó, jó minőségű húst választunk.
A kiváló alapanyag érezhetően pozitívan befolyásolja a termék élvezeti értékét, így a megfelelő tárolással és elkészítéssel, sokkal finomabb lesz azétel. A hazai sertéstelepek közül az újmajori sertéstelep - amely a legismertebb hazai szalámigyártó cég beszállítója - a legtöbb magyar sertéstelephez viszonyítva sokkal szigorúbb állattartási és higiéniai elvárásokat támaszt magával szemben.
Mitől is lesz jó minőségű egy hús?
Az újmajori sertéstelep egyik dolgozójának Katona Gergelynek az a feladata, hogy mindent megtegyen, hogy a legkiválóbb minőségű alapanyagot nyújtsák a szalámigyár számára számára. „Elsősorban a takarmányozás, a higiénia és az állatok tartása határozza meg a tőkehús minőségét, amelynek alapja a stabil genetikai- és állategészségügyi hátterű tenyészállomány.” - mondta Katona Gergely.
Higiénia mindenek előtt
Az újmajori telep szigorú Állategészségügyi Szabályzattal rendelkezik, amely részletesen tartalmazza a telep személy- és jármű forgalomra vonatkozó követelményeit. A legbelső zónába - az állatokhoz közvetlenül - bejutni sem egyszerű, a telepre jövet mindenkinek kötelező zuhanyoznia, hajat mosnia, majd telepi ruhába átöltöznie.
A sertéstelep - ami 1400 koca számára biztosít helyet - kiemelten magas állategészségügyi státusszal rendelkezik. A szigorú szabályozás célja, hogy a hét legjelentősebb „nagy gazdasági kárt okozó” sertésbetegségtől a telep mentes maradjon, így garantálva, hogy a malacok egészségesek legyenek.
A szigorú követelmények például azt is meghatározzák, hogy az állatorvos csak az újmajori telepet látogathatja (azaz magán állatorvosi szolgáltatást nem végezhet), a fertőzési lehetőségek elkerülése érdekében Ugyanezen ok miatt a dolgozók még otthon sem tarthatnak háziállatot.
A malacok a nyugodt környezetet szeretik
A modern technikai megoldások, a korszerű eszközök a telepen élő állatok megfelelő életkörülményeit szolgálják, de emellett az ott dolgozó szakemberek is külön hangsúlyt fektetnek az állatok gondozására.
A sertéstelepeken, tilos az állatok bántalmazása. „A szakembereink folyamatosan szem előtt tartják, hogy a malacokat a legritkábban zavarják csak és a nekik kedvező életkörülményeket - élőhelyet, hőmérsékletet, stb. - alakítanak ki, ezzel is csökkentve az őket érő stresszt.” - mondta Katona Gergely.
A stressz-mentes környezet elengedhetetlen része a megfelelő fekvőfelület, a tisztaság és kellő mennyiségű és minőségű takarmány és víz biztosítása. A malac és a koca hőmérsékleti igényei eltérnek, míg a koca a hűvösebb (20 fokot), a kismalacok a melegebb klímát (jellemzően 30 fok körülit) kedvelik. Mindezt a termek hőmérsékletének szabályozásával, továbbá egyedi fűtéssel biztosítják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.