Narancsos sárgarépaleves
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
10 dkg vaj
10 dkg vöröshagyma finomra vágva
15 dkg szeletelt burgonya
50 dkg szeletelt sárgarépa
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl frissen facsart narancslé
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál méz
1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió
só, őrölt fehérbors
1 l zöldség alaplé
1 dl tejszín
1. A hagymát vajon aranysárgára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a zöldségeket. 5 perc pirítás után felöntjük az alaplével, beletesszük a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük.
2. Hozzáöntjük a narancslevet, majd botmixer segítségével pürésítjük. Tálaláskor a tetejére öntünk egy kevés tejszínt.
Zöldkagylóval töltött bélszín whiskymártással
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
60 dkg bélszín
1 kávéskanál mustár
8-10 db zöldkagyló
1 db citrom leve
5 dkg vaj
5 dkg póréhagyma
só, fehérbors
1 csokor petrezselyem
5 dkg liszt
2 dl tejszín
1 dl napraforgóolaj a sütéshez
25 dkg kelbimbó
25 dkg sárgarépa
10 dkg vaj
A whiskymártáshoz:
2 dl whisky
2 evőkanál worcestershire mártás
só, őrölt feketebors, oregánó
5 dkg vaj
1. Akagylót forrásban lévő citromos vízben 3-5 percig forrázzuk, majd a vizet leöntjük róla. Az olvasztott vajon az apróra vágott póréhagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a forrázott kagylót. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk. Meghintjük liszttel, tovább pirítjuk, majd tejszínnel felengedjük. 5-10 percnyi forralás után jó sűrűre főzzük.
2. A bélszínt 5 mm vastagságúra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral. Az így kapott szeletre ráhalmozzuk a kagylós tölteléket, majd feltekerjük. Forró vas serpenyőben kevés olaj hozzáadásával minden oldalát jól átsütjük. Sütés után alufóliával letakarjuk.
3. A bélszínsütés befejeztével a még forró serpenyőbe öntjük a whiskyt és a worcestershire mártást. Fűszerezzük, majd jól beforraljuk.
4. A kelbimbót és a sárgarépát forrásban lévő vízben külön-külön 5-10 percig főzzük. Miután a zöldségek megpuhultak, leszűrjük őket, majd petrezselymes vajon átforgatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk.
5. A tálalás pillanatában a forró whiskymártásba hideg vajat keverünk, majd a bélszín mellé öntjük.
Angol karácsonyi puding
Bár Agatha Christie regényében szerencsétlen fordulatot hozott a karácsonyi puding, mi azért bátran próbáljuk ki ezt a híres desszertet! A hagyomány szerint a család minden tagjának meg kell kevernie egyszer a tésztát és közben kívánnia valamit. Apró kis tárgyakat is el szoktak rejteni a pudingban, mely a következő évre ad jóslatokat.
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
25 dkg vaj
2 db tojás
20 dkg barna cukor
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg liszt
7 dkg mandulaliszt
20 dkg mazsola
10 dkg fekete szőlő
10 dkg fehér szőlő
5 dkg magozott datolya
5 dkg aszalt füge
10 dkg aszalt szilva
5 dkg baracklekvár
1-1 db narancs és citrom héja lereszelve
1 teáskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál fahéj
½ kávéskanál reszelt szerecsendió
1 dl rum
1 dl konyak
1 dl barna sör
1. A vajat a barna cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a feldarabolt gyümölcsöket, a fűszereket, végül a morzsát és a lisztet.
2. A bekevert tésztát belehelyezzük egy tiszta vászonnal kibélelt pudingformába, tetejét lazán bekötjük. A formát beleállítjuk egy magas peremű lábasba, melyet félig töltünk vízzel (vigyázva, hogy a víz szintje a forma pereme alatt maradjon). Letakarjuk egy fedővel, de csak félig, hogy a felesleges gőz eltávozhasson.
3. Lassan melegíteni kezdjük. Ez a mennyiség kis lángon forralva (85 fokos állandó hőmérsékleten) 4 óra alatt készül el. Ha forralás közben a vízből túlságosan sok elpárologna, akkor forró vízzel pótoljuk.
4. Miután elkészült, kiszedjük a formát avízfürdőből, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Kibontjuk a vásznat, rácsra helyezzük a pudingot. A rum, a konyak és a barna sör keverékével addig locsolgatjuk, míg a tészta jól át nem itatódik. Felszolgálás előtt meg is gyújthatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.