A bornak is kell cégér …különösen, ha az egészségről szól

harmónia
PUBLIKÁLÁS: 2013. augusztus 07. 10:56
Fehér János belgyógyász publikus témái között a bor kultúrájával és gyógyító szerepével is foglalkozott,orvostörténeti kutatások éssaját orvosi tapasztalatainak felhasználásával.

A kissé reklám ízűnek tűnő megállapítás nem hirdetésből való, hanem a hazai májkutatás három évvel ezelőtt elhunyt professzorának az egyik emlékezetes megállapítása.

Fehér János belgyógyász publikus témái között a bor kultúrájával és gyógyító szerepével is foglalkozott,orvostörténeti kutatások éssaját orvosi tapasztalatainak felhasználásával.

Jól ismerte az alkohol májkárosító hatását, mindemellett azonban a veszélyes szabadgyökök kutatójaként számos megállapítása vált ismertté a mérsékelt borfogyasztás kedvező élettani hatásairól A nemzetközileg elismert gasztroenterológus-hepatológuskutatásai megerősítették a több európai országban, többek között a nagy borkultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban elvégzettvizsgálatokat, melyek megállapítása alapjánbizonyos életkor fölött, az elsősorban étkezésekhez rendszeresen fogyasztott bor, késlelteti - a nők és férfiak körében - a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a szívinfarktus előfordulásának a gyakoriságát.

szív2

Két évtizeddel ezelőtt, egy népszerű francia televíziós műsorban számoltak be arról, hogy a franciáknak rendkívül jó a szívükannak ellenére, hogy viszonylag magas zsírtartalmú a táplálkozásuk – mindez részben a magas vörösbor fogyasztásuknak köszönhető. Később egy amerikai egyetemitanulmány is megerősítette,hogy a rezveratrol, a vörösbor alkotóelemének magas dózisa egerekben kalóriacsökkentést eredményez,és részben ez is lehet a magyarázataa francia paradoxonnak.

Heart Attack

A tudósok világszerte elfogadják, hogy az oxidatív szabad gyökök virulensek a sejtek DNS-ének károsításában, megnehezítve a helyes DNS-másolódást. A tudomány azt mutatja, hogy a rezveratrol egyike a rendelkezésre álló legjobb szabadgyök-pusztítóknak. „Semmi még csak közel sem ér a rezveratrolhoz" – hangsúlyozzák egyre többen mostanában a témához kapcsolódó tudományos körökben, akik a rezveratrolt nagy felfedezésnek tartják.

A vörösbor egészségügyi előnyeire végzett további kutatás megmutatta, hogy a rezveratrol maga nem magyarázza meg teljesen a francia paradoxont, és azt jelzi, hogy egyéb fő összetevők szinergikusan összedolgozhatnak a rezveratrollal, hogy hatékonyságát fokozzák. Ezért más kiegészítőkkel, például az Eternityben található a kvercetin, a katekinek és más polifenolok keverékével nagyszámú génnel lépnekreakcióba, ezzel az energetikai lehetőségeket jó hatásfokkal tudják kihasználni.

szőllő

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célzó kulturált, mérsékelt alkoholfogyasztás eredményességét - a naponta elfogyasztott italok minősége és mennyisége mellett - más tényezők is befolyásolhatják.

Fehér professzor több tanulmányában utalt az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) ajánlására, miszerint a huszadik életévüket (!) betöltött egészséges felnőttek részére az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz.

A statisztikák szerint ennek a mennyiségnek a rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör).

bor3

Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. A bor mellett, vagy helyett ma már rendelkezésünkre állnak azok a táplálék kiegészítőknek nevezett élelmiszerek, amelyek élettani hatása megegyezik a legjobb borokéval, alkohol tartalmuk azonban csekély van nincs is. (Napidoktor.hu)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.