Öntsünk tiszta tejet a pohárba!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 26. 11:49
Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyik felnőtt korában is fogyaszt tejet, sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán. Henter Izabella, dietetikus szakértő ismerteti a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutassa be a tej élettani hatásait.

Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek.

Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyik felnőtt korában is fogyaszt tejet, sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán. Henter Izabella, dietetikus szakértő ismerteti a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutassa be a tej élettani hatásait.

Az egészség, testi, lelki szellemi és szociális jólét, nem csak a betegség hiánya, mondjuk fel a leckét mindannyian, hiszen annyiszor hallottuk, olvastuk. Az anyateja csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék. A táplálkozási ajánlások itthon és világszertejavasolják a tej és tejtermékek napi fogyasztását, sőt, mondások és szállóigék is közszájon forognak:

"A tej élet, erő, egészség.

Egy pohár tej tiszta fej.

Azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom."

Ugyanakkor a másik oldalon is sorakoznak az érvek: Nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik. A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést, az ősemberek sem fogyasztották, sokan érzékenyek is rá, fogyasztása panaszokat okoz.

Tények:

Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására.

A tejcukor,a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője, amit a vékonybél laktóz enzime glukózzá és galaktózzá bont. Jelentős a száma azonban azoknak, akiknél a laktóz megemésztés képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuklaktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat és lehet állandósult vagy átmeneti állapot.

tej2_katt3

A hasznosítást tekintve, a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, a vaj, a sajtok, joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.

Továbbá fontos tudni, hogy a tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő. Vannak kazein - tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin - kanca, szamár - típusú tejek. A tehéntej fehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.

Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani, emellett segíti a kalcium felszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.

Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli - fajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele - a genetikai határokon belül - takarmányozásfüggő.

Viszonylag sok telített zsírsavat tartalmaz, ugyanakkor különlegessége, hogy jelentős mennyiségű CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely előnyösen hat a rák elleni védelemben, erősíti az immun-rendszer kapacitását és segít az izmok szálkásításában. A tejzsír ideális omega-6 és omega-3 zsírsav aránya a növekedést serkenti, az immunrendszert támogatja.

A tejcukor a tejfeldolgozás során „alkalmazott" baktériumok és gombák (kefir) alapvető tápláléka, és lehetővé teszi a savanyú tejtermékek és a sajtféleségek gyártását. A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok hatását, szaporodását.

A fent említett fő tápanyagok mellett a tej ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és bioaktív anyagokat is tartalmaz. A tej, és tejtermék a szervezet számára kedvező arányban tartalmazzák a kalciumot és a foszfort. Ami a csontozat és fogak fejlődése, később a csontritkulás megelőzése és kezelése esetén különösen fontos, valamint szerepe van a daganat megelőzésben is.

tej2

A Kálium ismert vérnyomáscsökkentő, a tejmagnézium szívizom-erősítő és hozzájárul a magzati fejlődéshez, a szelén csökkenti az érelmeszesedést, és a rákképződés veszélyét. Avas az oxigén szállítás bázisa a szervezetben. Az A-, D-, E-, C-, K-, B2-, B6-, folát és B12 vitaminok többek között növekedést serkentők, bőrregenerálók.

Végül, de nem utolsó sorban az egészséghez és a tejhez érzelmek is kötődhetnek. A nyaralás, amikor ihattunk a frissen fejt tejből, amikor láttuk, hogyan jelenik meg órák alatt a tejszín, vagy valamivel később, hogyan alszik meg a csuporban.

Lehetnek kellemetlen emlékek is, amikor ránk erőltették a megromlott tejszínes gesztenyepürét, ami után évekig rá sem tudtunk nézni semmilyen tejszínes ételre.

Egy pohár langyos tej este elaltat, mint a kisgyermekeket. Melegben egy pohár hideg tej szomjat olt és laktat is egyben. Meglepően hatásos a forró kakaó hőségben! Egy frissen készült gyümölcsös tejturmix mellett pedig a beszélgetés is gördülékenyebb.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.