Gondoltunk már arra, hogy a következő partira, szülinapra kiváló lenne egy epertorta? Bizony, tavasszal, nyáron különösen jól tud esni - főleg ínycsiklandó csokoládéval!
Aki szereti a gyümölcsös sütiket, az biztosan nem tud ellenállni egy epres receptnek... meg kell csinálnia! Ennek a mutatós, epres-csokoládés süteménynek a neve lehet epertorta, de jobban illik rá az epres-csokis oázis szelet...
Epres édesség recept
Hozzávalók:
A „kéreghez” (tésztához): nem ragadós zöldségolaj spray; 6 evőkanál /3/4 szelet) nem sós vaj; 28 gramm keserédes vagy félédes csokoládé, felvágva; 198 gramm csokoládés keksz (nagyjából 30 darab); csomag eper, mindegyik félbe vágva.
A töltelékhez: 2/3 csésze cukor; ¼ csésze kukoricakeményítő; 2 evőkanál nem édes kakaópor; ¼ teáskanál őrölt gyömbér; 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió; egy kevés só; 6 nagy tojás sárgája; 1 és fél csésze teljes tej; 170 gramm keserédes vagy félédes csokoládé, felvágva; ½ evőkanál bourbon; 1 teáskanál vanília kivonat.
A tepsit, amelyben az epertorta sül majd, fújjuk be könnyedén nem ragadós spray-jel.
Tegyük a csokoládét és a vajat egy tálba, amelyet lehet mikrohullámú sütőben melegíteni és 30 másodpercre tegyük a mikróba olvasztani ezt a két összetevőt.
Ha kész, keverjük simára. A kekszeket finoman őröljük simára géppel. A csokis keveréket adjuk hozzá és dolgozzuk őket össze, amíg a kekszekből is morzsa nem lesz. A keveréket ezután töltsük a tepsibe és nyomkodjuk bele kissé. Tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy megszilárduljon. Amikor kivettük, az eprek egy részét rendezzük a tésztára szépen, töltse be az egész alját.
Most jön a töltelék: keverjük össze habverővel a cukrot, kukoricakeményítőt, kakaóport, a fűszereket és a sót egy közepes méretű edényben. Keverjük bele a tojássárgáját is, úgy, hogy egy vastag massza legyen az egészből. Fokozatosan keverjük bele habverővel a tejet, majd kevergessük közepesen magas tűzön, míg a keverék meg nem vastagodik, és forraljuk 1 percig.
Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a csokit, kevergessük, míg sima nem lesz - keverjük hozzá a vaníliát és a bourbont. Hagyjuk hűlni 5 percig, néha megkevergetve.
Öntsük a tölteléket a tésztára helyezett eprekre, olyan magasan, hogy a tészta szélét elérje. (nem muszáj felhasználni az egész krémet). Hűtsük az epertorta sütit legalább 2 órát, de inkább 1 napot.
Felszolgáláskor a tetejére fújhatunk friss tejszínhabot, sőt plusz eperdarabkákkal is díszíthetjük. Jó étvágyat az epres édességhez!
Búcsú Adrienn
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.