Túrós kalács recept Húsvétra!

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 19. 12:01
Hozzávalók

Lassan, de biztosan közeleg a Húsvét. A hagyományos sonka, tojás, torma kombináció mellett a kalácsról sem szabad elfeledkeznünk. Íme egy túrós kalács recept Húsvétra!

Hozzávalók

30 dkg liszt

10 dkg cukor

2 dkg élesztő

0,5 dl tej

25 dkg túró

1 tojás

8 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

Kenéshez

1 tojássárgája

2 evőkanál tejszín

turos_kalacs_husvetra

Elkészítés

Meglangyosítjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és 15 percet langyos helyen pihentetjük. Tálba tesszük a lisztet, a túrót, a tojást, az olvasztott vajat, a sót, a maradék cukrot, és végül hozzáad­juk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, és rugalmas tésztává gyúrjuk, majd letakarva (vagy kelesztő tál­ban) 30 percig kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát 16 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarabkákat kb. 20 cm hosszúra kisodorjuk, és kettesével összecsavarjuk őket, majd „kört” for­mázva a két végét összenyomjuk.

A kis „tésztafészkeket” sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 15 percet hagyjuk pihenni. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, és megkenjük vele a tészta tetejét. 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.