Áfonyás-zöld diós gyümölcskenyér recept

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 18. 12:28
Hozzávalók:

A zöld dió nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

Hozzávalók:

- 1 pohár natúr joghurt

- 3 tojás

- 11 joghurtos pohár cukor

- 1 joghurtos pohár olaj

- 2 citrom reszelt héja

- 1 citrom kifacsart, átszűrt leve

- 2 joghurtos pohár liszt

- 5 dkg darált mák

zolddio_640

- 2 teáskanál sütőpor

- 10 dkg aszalt áfonya, teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

- 3-4 db zöld dió

- Vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük.

Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát, és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zölddiót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.

A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.

Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.