Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt
- 3 tojás
- 11 joghurtos pohár cukor
- 1 joghurtos pohár olaj
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart, átszűrt leve
- 2 joghurtos pohár liszt
- 5 dkg darált mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg aszalt áfonya, teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva
- 3-4 db zöld dió
- Vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük.
Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát, és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zölddiót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.
A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.
Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.