Halgombóc leves és halcsemege - Recept

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 15. 10:57
Halgombóc leves

Halas receptjeinkkel segíteni szeretnénk azoknak, akik szeretnének gyakrabban halat sütni, főzni. Klasszikus halas ételek és újszerű hal receptek nem csak az ünnepi asztalra, hanem a hétköznapokra is.

Halgombóc leves

Hozzávalók

2 teáskanál ételízesítő - sok zöldséggel

1 teáskanál ételízesítő magyaros

50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej)

1 vöröshagyma

40 dkg csiperkegomba

2 paradicsom

1 húsos zöldpaprika

1 hegyes erőspaprika

4 evőkanál olaj

2 dl tejföl

1 púpozott evőkanál liszt

zoldseg47

A halgombóchoz

30 dkg pontyfilé

2 evőkanál étkezési keményítő

fél mokkáskanál őrölt bors

1 kisebb csokor petrezselyem

1 tojásfehérje

A galuskához

1 tojás

4 evőkanál liszt

A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megszórjuk ételízesítővel, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.

A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük magyaros ételízesítővel. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk.

A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, megszórjuk ételízesítővel, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.

recept_doboz16

Tejszínes krémes halcsemege brokkolival

Hozzávalók

1 db csirkefalatok gombával és burgonyával alap

80 dkg filézett busa vagy fagyasztott tengeri halfilé

30 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)

1,5 dl főzőtejszín

A busafiléket alaposan megmossuk, kb. 10 dkg-s szeletekre vágjuk. (Ha a fagyasztott tengeri halfilét választottuk, akkor vágjuk félbe.) A halat a tasak felső részében található sütőzsákb.a helyezzük, hozzáadjuk a megmosott és rózsáira szedett friss brokkolit (vagy a fagyasztott brokkolit), s egyenletesen ráhintjük a tasak alsó részében található fokhagymás csirkesült alapot.

Körülbelül 1,5 dl főzőtejszínt hozzáadunk, lezárjuk a sütőzsák mellett található lezáró elemmel. Óvatosan, a haldarabokra ügyelve összerázzuk. Hőálló tálba tesszük, majd előmelegített sütőben, 180--200 °C-on 30 percig sütjük a sütő alsóbb rácsán, hogy sütés közben a kissé felfújódott sütőzsák ne érintkezzen a sütő egyik részével sem.

Tálaláskor a halat, brokkolit meglocsoljuk a saját levével. Vajas burgonyapürével vagy párolt rizzsel körítjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.