Halgombóc leves
Hozzávalók
2 teáskanál ételízesítő - sok zöldséggel
1 teáskanál ételízesítő magyaros
50 dkg halcsont (pontyfarok vagy - fej)
1 vöröshagyma
40 dkg csiperkegomba
2 paradicsom
1 húsos zöldpaprika
1 hegyes erőspaprika
4 evőkanál olaj
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
A halgombóchoz
30 dkg pontyfilé
2 evőkanál étkezési keményítő
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojásfehérje
A galuskához
1 tojás
4 evőkanál liszt
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 1,3 liter vizet öntünk rá. Megszórjuk ételízesítővel, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.
A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük magyaros ételízesítővel. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk.
A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt beledolgozzuk, megszórjuk ételízesítővel, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. Levesbe szaggatott galuskával azonnal tálaljuk.
Tejszínes krémes halcsemege brokkolival
Hozzávalók
1 db csirkefalatok gombával és burgonyával alap
80 dkg filézett busa vagy fagyasztott tengeri halfilé
30 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)
1,5 dl főzőtejszín
A busafiléket alaposan megmossuk, kb. 10 dkg-s szeletekre vágjuk. (Ha a fagyasztott tengeri halfilét választottuk, akkor vágjuk félbe.) A halat a tasak felső részében található sütőzsákb.a helyezzük, hozzáadjuk a megmosott és rózsáira szedett friss brokkolit (vagy a fagyasztott brokkolit), s egyenletesen ráhintjük a tasak alsó részében található fokhagymás csirkesült alapot.
Körülbelül 1,5 dl főzőtejszínt hozzáadunk, lezárjuk a sütőzsák mellett található lezáró elemmel. Óvatosan, a haldarabokra ügyelve összerázzuk. Hőálló tálba tesszük, majd előmelegített sütőben, 180--200 °C-on 30 percig sütjük a sütő alsóbb rácsán, hogy sütés közben a kissé felfújódott sütőzsák ne érintkezzen a sütő egyik részével sem.
Tálaláskor a halat, brokkolit meglocsoljuk a saját levével. Vajas burgonyapürével vagy párolt rizzsel körítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.