Szakemberek kiszámolták, hogy ha például egy pohár tejet megiszunk, akkor virtuálisan elfogyasztottunk több mint 250 litert vízből is. Mert ahhoz, hogy tejünket ihassuk, a teljes agrár- és élelmiszertermelő láncban az említett mennyiséghez ennyi vizet is fel kellett használni.
A szakértők természetesen megjegyzik, hogy például ez esetben nem a tejfogyasztásban kell keresni a bűnöst, hanem azokban, akik a víz növekvő szűkössége ellenére nem tesznek intézkedéseket a vízkészletek megőrzésére, a vízpazarlás megakadályozására, megfelelő vízügyi és vízgazdálkodási politikák kialakítására.
Az élelmiszerek virtuálisan nagy vízfelhasználásának korlátozására elsősorban a mezőgazdaságban kell lépéseket tenni. Az AlertNet egyebek között példálózik a tojással, amelyhez, míg eljut asztalunkra, darabonként 200 liternyi víz fogy el.
A feldolgozott élelmiszereknél is meglepő adatokat találunk: egy tízdekás csokoládé virtuális vízigénye 1700 liter, több mint 1200 liter egy adag pizzáé.
A gyapottermesztéssel kapcsolható össze egy farmernadrág 8 ezer literes vízfelhasználása, de ugyancsak a növénytermesztés vízigényével hozható összefüggésbe, hogy egyetlen liter bioüzemanyagért összesen 3500 litert kell ma vízből elfogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.