A spárga (Asparagus officinalis) az aszparáguszok családjába tartozó kerti hasznos növényünk, amely hazánkban sem a kertekben sem a konyhában nem túl elterjedt növény.
A kerti spárga ültetése és gondozása kicsit több figyelmet érdemel, mint a többi zöldség növény, de aki szereti a spárgát a konyhában érdemes vele próbálkozni.
Nem csak egészséges, de nagyon változatosan elkészíthető zöldség növény, így érdemes kipróbálni egy hétvégi ebédhez. A spárgánál a zsenge friss hajtásvégeket kell leszedni, amelyek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, sőt a rost tartalma is kiemelkedően magas.
Ha kertünkbe szeretnénk ezt a nem mindennapi növényt ültetni, a talajt ültetés előtt érdemes trágyával megszórni, mert nagyon tápanyag igényes növény, így csak jó minőségű talajban fejlődik szépen. A különböző fejlődési szakaszokban más- más a hő és fényigénye, és bár szárasság tűrő növény, a sípok képződésénél idején érdemes bőven locsolni a növényt.
Kiskerti termesztésre leginkább a Mary Washington alkalmas, amelynek a sípjai ízletesek és zsengék, zöldspárgaként termeszthető. Szaporítása magról a legegyszerűbb, a vetés ideje április eleje, vagy közepe.
A kertben készítsünk egy ágyást, és a magokat kb. 14-16 cm mélyen vessük el. Akár a vetés előtt a barázdák aljára is szórhatunk egy kevés trágyát, majd erre egy réteg földet és csak ezután vetjük el a magokat. Vetés után takarjuk be a magokat kb. 5-6 cm földdel, és öntözzük be a talajt.
A spárga termőfordulása az első három év. Tehát ha fehér spárgát szeretnénk termelni, akkor arra három évet kell várni, míg a zöld spárgához elég egy év is.
A magok kikelése után a kis magoncokat egyelni kell, vagyis szét kell őket ültetni. Az ültetés ideje május vége. A spárga sor és tőtávolsága 40*40 cm. Ezután már nincs más dolgunk, mint rendszeresen gyomlálni, és lazítani a talajt a növények körül.
A harmadik évben a növények köré egy úgynevezett bakhátat húzunk, vagyis egy 30 cm magas kis dombit emelünk köré. Ezt márciusban kell elvégezni. A sípok a harmadik évtől szedhetők, amikor a hosszúságuk eléri a 20-25 cm-t. A szedés április elejétől egészen június elejéig tart, van, hogy kétszer vagy háromszor kell leszedni a termést, mert nagyon gyorsan nő.
A bakhát azért fontos, hogy növekedéskor ne kapjon fényt a hajtás, így csak ott bontsuk meg a bakhátat, ahol a síp már megrepesztette. Ha zöld spárgát szeretnénk szedni, akkor, nincs szükség a bakhátra, ekkor már az első évben is szedhetjük a sípokat. Mivel évelő növényről van szó hosszú ideig hagyhatjuk a töveket egy helyen, így ültetéskor érdemes megfontolni hová is ültessük.
A spárgát a konyhában is változatosan tudjuk felhasználni, készíthetünk belőle levest, vagy rakott spárgát, de akár spárgás makarónit is.
A piacon mindig friss zsenge termést vásároljunk meg, mert a fás spárga már nem olyan élvezetes.
Felhasználás a konyhában
Spárgaleves
Hozzávalók: 40 dkg spárga, vaj, liszt, petrezselyemzöld, tejföl, zsemle.
Elkészítési folyamat:
A megtisztított és feldarabolt spárgának a felét megfőzzük, leszűrjük a levét és szitán átnyomjuk. A spárga másik részét másfél liter leszűrt csont lében megfőzzük. A vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, beletesszük az áttört spárgát, a finomra vágott zöldpetrezselymet, egy-két percig melegítve kevergetjük, majd fölengedjük azzal a húslével, amelyben a darabos spárga főtt. Felforraljuk. Tejföllel, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.