Így készíts bodzaszörpöt

blog
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 16. 10:50
Most lehet szedni a bodzavirágot még kábé két hétig kényelmesen, utána már elvirágzik meg sok fekete tetű lepi el, s akkor az már nagyon macerás. Családom és baráti köröm legnagyobb megelégedésére májusban két hétig egyfolytában három műszakban szoktam szörpöt készíteni belőle. A hűtőben csatos vagy csavaros üvegekben eláll bármeddig (illetve addig, amíg el nem fogy).

Virágzik a bodza - kár, hogy csak egy-két hétig tart a bodzabokrok őrjöngése. Szerkesztőtársunk megosztja velünk, hogyan szokott bodzaszörpöt készíteni.


Most lehet szedni a bodzavirágot még kábé két hétig kényelmesen, utána már elvirágzik meg sok fekete tetű lepi el, s akkor az már nagyon macerás. Családom és baráti köröm legnagyobb megelégedésére májusban két hétig egyfolytában három műszakban szoktam szörpöt készíteni belőle. A hűtőben csatos vagy csavaros üvegekben eláll bármeddig (illetve addig, amíg el nem fogy).

Tehát vagdoss le 20 szép bodzaernyőt (lehetőleg ne a legforgalmasabb poros út mentén), vizsgáld át, nehogy legyen benne bogárka, s hideg vízzel óvatosan öblítsd le, tedd egy ötliteres uborkás üveg aljára fejjel lefelé. 2 alaposan megmosott citromot vágj karikákra, és a magja nélkül tedd a virágokra.

Két liter vizet forralj fel, tegyél bele 2 kiló cukrot és 20 gramm citrompótlót (vagy citromsavat), addig forrald, míg fel nem olvad teljesen a cukor. Nem teljesen forrón, úgy hogy fémet teszel az üveg alá (fémtálca, széles pengéjű kés - ez elvezeti a hőt és nem reped szét az üveg) öntsd az üvegbe.

Fedd le az üveget, és meleg helyen hagyd állni kábé öt napig (időközben forgasd-rázogasd meg néha). Szűrd le, s öntsd szét üvegekbe. (Ajándéknak is nagyon bejön!)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.