A menük érdekessége, hogy a receptekben Zsófi ötvözte saját kedvenceit az IKEA éttermi kínálatának legkedveltebb alapanyagaival.
Lazacfilé kókusztejes, tavaszi mártással és medvehagymapesztóval
Hozzávalók (4 adag)
- 3 evőkanál olaj
- 1 hagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 2cm friss gyömbér, reszelve
- 2 teáskanál vörös currypaszta (Mae Ploy)
- 5 dl kókusztej
- 2 dl zöldségalaplé
- 25 dg felkarikázott cukkini
- 25 dkg brokkolirózsa
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál halszósz
- 2 teáskanál cukor
- 4x15dkg lazacfilé
Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Amikor puha, hozzáadjuk a currypasztát, amely az olajban feloldódik. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
A mártásba tesszük a cukkinit és a brokkolit, és kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de kissé roppanós marad. A legvégén ízesítjük citromlével, halszósszal és cukorral.
Megsütjük a lazacfilét: felforrósítunk egy serpenyőt, kevés olajat adunk hozzá, majd a lazacot mindkét oldalán megsütjük. Jázminrizs illik mellé.
Csípős-édes sárgarépasaláta grillezett csirkemellel
Hozzávalók (4 adag):
- 40dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve
- 20dkg koktélparadicsom, félbevágva
- egy csokor friss menta
- egy csokor friss koriander
Öntet:
- 4 evőkanál szójaszósz
- 4 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál cukor
- 4 evőkanál víz
- 1 gerezd reszelt fokhagyma, reszelve
- 1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
- ½ kávéskanál csípős paprikakrém (vagy más chilipaszta, vagy friss chili)
Tetejére:
- 1 evőkanál pirított, sótlan földimogyoró
- 1 evőkanál ropogós sült hagyma (Svéd Finomságok Boltja)
Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, citromlevet, cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilit, vagy csípős paprikakrémet. Összeforgatjuk a gyufaszálra szeletelt (vagy reszelt) sárgarépával. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, majd a mentát és a koriandert. Jégsalátára halmozzuk, majd megszórjuk a pirított mogyoróval és a ropogós sült hagymával. Tetejére helyezhetünk vékonyra szeletelt grillezett csirkemellett, vagy esetleg fokhagymás rákot.
Grillezett csirkemell citromos-sült zöldséges bulgurral
Hozzávalók (4 adag)
- 30 dkg padlizsán, felkockázva
- 25 dkg cukkini, felkockázva
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 lilahagyma, cikkekre szeletelve
- 50ml olívaolaj
- só, bors
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
- 10 dkg durva szemcséjű bulgur
- 4x15 dkg csirkemellfilé
A felkockázott zöldségeket és a lilahagymát összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 200C fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, hogy a szélek kissé karamellizálódjanak. Amikor megsültek, rászórjuk a reszelt citromhéjat.
A bulgurt kevés olívaolajon átforgatjuk, felöntjük 2,5x-es mennyiségű vízzel, majd puhára főzzük. Összekeverjük a sült zöldségekkel, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet is. Grillezett csirkemellfilé köreteként tálaljuk. A csirkemellett serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.
Bodzás grízpuding vörösáfonya öntettel
Hozzávalók (4 kis adag)
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín (30%)
- 3dkg cukor
- pici só
- 35g búzadara
- 5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja)
- 2 lap zselatin
Tetejére: vörösáfonyadzsem
A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed. Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére, amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.