A felnőtt ember szervezetének mintegy 60-70%-a víz. A vízmolekulák egy része a hidrogén- és az oxigénatomok mellett deutériumot is tartalmaz. A deutérium a hidrogénnek egy stabil változata. A deutériummal végzett kísérletek közös vonása az volt, hogy a nehézvíz hatását nagy feleslegben adagolva vizsgálták.
Ekkor derült ki az is, hogy a deutérium megvonásnak daganatellenes hatása van. Napjainkban a deutérium megvonás jelentősége a daganatos betegségek kezelésében és megelőzésében már szélesebb körben ismert és elfogadott.
A megvonás gyakorlatilag ellehetetleníti a sejtek működését. A beteg sejtek pedig rosszul reagálnak a megvonásra, leegyszerűsítve elpusztulnak. „Az a deutérium szintet ami jelen van, lecsökkentjük és ehhez minden sejtnek alkalmazkodnia kell.” - magyarázza Dr. Somlyai Gábor biológus. Az egészséges sejt tud alkalmazkodni a változáshoz, a daganatos pedig elpusztul. Mint kiderült a nehézvíz megvonása a leukémia ellen is alkalmazható.
Mi az a leukémia?
A leukémia más néven fehérvérűség a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedését jelenti. Ez akkor következik be, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata rosszul szabályozódik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el. Később a csontvelőből a kóros fehérvérsejtek a véráramba jutnak. Ennek következménye a fogékonyság a fertőzésekre. A vérlemezkék megfogyatkozása pedig vérzékenységhez vezet, általános tünet a vérszegénység.
Rák és deutérium
Somlyai doktor biológus évek óta kutatja már a dutérium megvonás és a rák kapcsolatát. „A leukémiánál két nagy csoportot lehet elkülöníteni. Az akut és a krónikus leukémiákat.” - magyarázza Somlyai doktor - „Az akut főleg gyerekeknél szokott jelentkezni.” Itt sajnos nem lehet megelőzésről beszélni, a kemoterápiás kezelést szokták alkalmazni. „A krónikus leukémia főleg az időseknél jelentkezik.” Ilyenkor másfajta protokollt követnek. Ilyenkor a beteg nem kap kezelést, mert így növelik az élettartamot.
A táplálkozás jelentősége
Nem lehet szó nélkül hagyni a táplálkozás és a daganatok kialakulása közötti összefüggéseket sem. Balogh Krisztina dietetikus szerint a daganatos betegségek kialakulásában körülbelül 35%-ban felelős a táplálkozás. Elsősorban az emésztőrendszeri daganatokat hozzák összefüggésbe a táplálkozással.
Ettől függetlenül érdemes a mindennapjainkban követni az egészséges táplálkozás alapfeltételeit. Ajánlott a sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és a kevés szénhidrát valamint zsírok fogyasztása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.