A kockahús jó, ahogy van

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. október 26. 15:07
A Hússzövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy vélekedik: amennyiben a kérdést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetése másként ítélné meg, úgy csak egy diszkriminációtól mentes, az EU minden tagországára vonatkozó jogszabály megalkotásának a kezdeményezése lehet elfogadható a szakma szereplői számára.

A fagyasztott húsok felhasználhatóságára vonatkozó szabályozás módosítására nincsen szükség a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnökségének álláspontja szerint.

A Hússzövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy vélekedik: amennyiben a kérdést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetése másként ítélné meg, úgy csak egy diszkriminációtól mentes, az EU minden tagországára vonatkozó jogszabály megalkotásának a kezdeményezése lehet elfogadható a szakma szereplői számára.

A Hússzövetség azzal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját, hogy a VM által a fagyasztott hústermékek felhasználhatóságával kapcsolatosan kezdeményezett szakmai konzultációt a szaktárca meghosszabbította.

A szakmai szervezet jelezte: tisztában van azzal, hogy a konzultációt azért tartja szükségesnek a szaktárca vezetése, mert úgy véli, hogy túl nagy mennyiségben érkezik fagyasztott alapanyag az országba, ami sertéstenyésztői szempontból negatívan befolyásolja a sertéspiaci árakat.

A Hússzövetség szerint a magyarországi sertésárak tartósan megegyeznek az EU-s átlagárral, vagy magasabbak annál. A fagyasztott hús behozatala így nem okoz alacsony sertésárakat - mutatnak rá.

oo4e6uhf

A fagyasztott hús felhasználása megteremti annak a lehetőségét, hogy a húsipar az egész év során el tudja látni a partnereit megfelelő mennyiségű feldolgozott hústermékkel - állítja a szövetség.

A tájékoztatás leszögezi: a fagyasztott hús felhasználása a készítménygyártáshoz nem jelent a fogyasztók számára egészségi kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt. Így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható.

A fagyasztva tárolás alatt a hús érzékszervi tulajdonságai és kémiai jellemzői változhatnak meg a hús kezelési, tárolási viszonyaitól függően, és ez a változás szabja meg a minőség-megőrzési időt - olvasható a Hússzövetség állásfoglalásában.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.