Valamennyi, az EK-ban engedélyezett adalékanyag egy nemzetközi azonosítót, E-számot kap. Azt tanúsítja, hogy az anyag megfelelő felhasználással egészségre ártalmatlan, technológiailag szükséges, és megfelelően tiszta.
Az E-számok adalékanyagokat és összetevőket jelölnek. Adalékanyag, ha elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra. Céljuk, hogy az étel több ideig álljon el, habosabb legyen, ne a száradjon ki stb. Ezeket az összetevőket az élelmiszer tápértékének, illatának, ízének megváltoztatása céljából alkalmazzák. Lehet mind a kettő. Például az aszkorbinsav (C-vitamin) adalékanyag, ha antioxidánsként használják, de összetevő, ha a C-vitamin tartalom megnövelése a cél.
Vannak olyan elképzelések, hogy bizonyos adalékanyagok a zsírszövetben elraktározódnak, ezáltal a zsír tömege megnő, s egy fogyókúra alkalmával lassabban kezdődik el a súlycsökkenés, hiszen előbb a méreganyagnak is le kell bomlania. Oláh Ibolya dietetikus elmondása szerint az E számokkal kapcsolatos elhízási pánik alaptalan, ugyanis nem ezek az adalékanyagok vezetnek hízáshoz. Általánosságban elmondható, hogy adalékanyagok leggyakrabban túlzottan sós, zsíros vagy cukros ételekben fordulnak elő és a súlyfelesleg oka inkább ezekben keresendő, mintsem az E számokban.
Nem mindegyik adalékanyag ártalmas, például a C-vitamin sem az. Természetes összetevőket is olykor ellátnak E-számmal. Félig-meddig jogos a félelmünk az E-számoktól. Biztonsága főként a mennyiségben rejlik. A sok C-vitamin is ártalmas a szervezetnek. A legkevesebb E-szám a feldolgozatlan, természetes élelmiszerekben van. Az E-adalékanyagok túlzott bevitelét a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve a feldolgozott élelmiszerek csökkentett fogyasztásával kerülhetjük el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.