Már mindannyian tudjuk, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt kellene ennünk, de mit tegyünk, ha olyan jól esik egy szelet ropogós félfehér? Nagyobb kérdés az, hogy gyermekünknek a kifli-csücsök után milyen gabonaféléket adjunk, mi az, amivel nem csak egészségüket őrizhetjük meg, de a helyes táplálkozás alapjait is elültethetjük bennük.
A gyermekek 1-3 éves korban a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét fogyasztják el, ami nagyban köszönhető a sós kenyérféléknek is. A cukros péksütik, fánkok és társai pedig a gyermekkori elhízásért és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáért lehetnek felelősök.
Reggelire
Bár még ebben az életkorban a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás biztosíthatja a napi szükséges rostbevitelt, már érdemes elkezdeni megismertetni a különböző gabonaféléket gyermekeinkkel, hiszen ahogy nőnek, változik tápanyagszükségletük is, így étrendjüknek a cereáliák lesznek az alapjai. A reggeli 1 éves korig általánosságban a tejalapú táplálásról szól, ez nem változik az elkövetkezendő két évben sem, csak kiegészül gabonákkal, gyümölcsökkel.
Fontos ebben a korban is a megfelelő fehérje és kalcium bevitel, a szakemberek a tejtermékek, tejalapú gyerekitalok fogyasztását ajánlják. Az 1-3 éves korosztálynak készült tejalapú italok optimális mennyiségben tartalmazzák a korosztály számára fontos tápanyagokat. Ügyeljünk mindig arra, hogy gyermekünk reggelije kiadós legyen, de közben a gyomrát se terheljük meg!
Egy napjainkban végzett felmérés rámutatat arra, hogy az 1-3 éves korú gyermekek étrendjében átlagosan öt- hatszor annyi fehér lisztből készült kenyérféle és pékáru szerepel, mint teljes értékű gabona. Ez sajnos nagyban hasonlít a nagyobb gyermekek és a felnőttek rossz táplálkozási szokásaira, ami önmagában is egészségügyi kockázatot hordoz.
Ebédre
Az ebédhez készített is lehet más, mint rizs vagy krumpli! Készíthetünk zöldséges- párolt kölest, hajdinát. Ez utóbbival, valamint árpagyönggyel gombócokat, töltelékeket is készíthetünk, vagy ezeket zöldséges levesek gazdagítására is felhasználhatjuk. Ilyen például régi idők gyakran készített levese, a gersli leves.
Emellett a búza megszokottól eltérő formáját is felhasználhatjuk, például a kuszkuszt, ami tartalmas, mégis könnyed zöldfűszeres salátáknak lehet az alapja. A bulgurt- magyarosabb nevén búzatöretet is érdemes megemlíteni, amit szintén felhasználhatunk salátához, köret elkészítéséhez.
Vacsorára
Ha hideg vacsorát adunk, az is lehet tejalapú gyerekital és gabona kombináció, hiszen 1-3 éves korban még a gyermek fejlődéséhez szükség van a fehérjékre, zsírokra és kalciumra, de az ételnek is laktatónak kell lennie.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.