Keserűség-gátló az ételekhez

élelmiszer
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 06. 13:22
Miközben felnőttek és gyermekek milliói kerülik a keserű íz miatt a tápláló ételeket, és öklendeznek a keserű gyógyszerek bevételekor, a kutatók bejelentették, hogy a kiskanál cukornál kifinomultabb módszert dolgoztak ki. Az Amerikai Kémikusok Társaságának anaheimi országos konferenciáján bemutatták az új „keserűség-gátló” szert.

Rengeteg ember érzékeny a keserű ételek és gyógyszerek ízére, de kutatók kitaláltak egy keserű ízt elrejtő szert.

Miközben felnőttek és gyermekek milliói kerülik a keserű íz miatt a tápláló ételeket, és öklendeznek a keserű gyógyszerek bevételekor, a kutatók bejelentették, hogy a kiskanál cukornál kifinomultabb módszert dolgoztak ki. Az Amerikai Kémikusok Társaságának anaheimi országos konferenciáján bemutatták az új „keserűség-gátló” szert.

gyogyszer72

„Rengeteg ember nagyon érzékeny a gyógyszerek, a kalóriaszegény édesítőszerek és bizonyos élelmiszerek keserű ízére” - állítja Ioana Ungureanu, aki a konferencia résztvevőinek bemutatta a szert. „Szeretnénk kellemesebbé tenni étrendjüket azzal, hogy elrejtjük a keserű ízt. Az ilyen ízek gátlásával elérhetjük, hogy az emberek egészségesebben és változatosabban étkezzenek, illetve segíthetünk áttérni a kalóriamentes üdítőitalok fogyasztására, és megkönnyíthetjük a keserű gyógyszerek lenyelését a gyermekek és az idősek számára.”

Ungureanu, az ohiói Givaudan Flavors vállalat kutatója elmondta, hogy a zöld leveles zöldségek például nagy mennyiségű kalciumot és más, az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaznak. A kalcium, a magnézium, a cink és más ásványi anyagok illetve vitaminok azonban sajnos kellemetlenül keserű ízűek. Az nem valószínű, hogy belátható időn belül sikerül elkendőzni ezeknek a friss élelmiszereknek a keserűségét, számos más étel és ital létezik azonban, amelyeket ízletesebbé lehet tenni.

cukor31

Az egyelőre GIV3616 munkanéven ismert szer a nyelven található, a keserű íz érzékelésére szolgáló összesen 27 ízreceptor némelyikét blokkolja. A kutatók azt remélik, hogy a szernek köszönhetően az ízekre különösen érzékeny emberek hamarosan finomabbnak érezhetik majd kávéjukat és a zöldségeket.

A vegyület felfedezése újabb előrelépést jelent az ízek kutatásában zajló forradalomban. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban korábban sóval, zsírral és cukorral próbálták elnyomni a keserű és más kellemetlen ízeket, de a három anyag negatív egészségügyi hatásai miatt az utóbbi időben más anyagokra helyeződött át a hangsúly. A kellemetlen ízek elrejtése helyett a kémikusok és molekuláris biológusok olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel a nyelv ízérzékelését lehet megváltoztatni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.