A krumpli zöldség vagy nem?

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 06. 13:16
A kormány véleménye ellentmond ennek. Annak ellenére, hogy a burgonya száz százalékosan természetes, zsír- és koleszterinmentes, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a brit Egészségügyi Minisztérium (DoH) szerint nem számít zöldségnek és a fogyasztása is kerülendő.

Nagy-Britanniában egy átlagos ember évi 94 kilogramm burgonyát fogyaszt el, és kétharmaduk szentül hiszi, hogy ez a sokoldalú zöldség része lehet az egészséges étkezésnek.

A kormány véleménye ellentmond ennek. Annak ellenére, hogy a burgonya száz százalékosan természetes, zsír- és koleszterinmentes, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a brit Egészségügyi Minisztérium (DoH) szerint nem számít zöldségnek és a fogyasztása is kerülendő.

"A burgonya bár biológiailag zöldség, mégis a kevéssé kívánatos ételek közé tartozik, ugyanis a legtöbb helyen a kenyeret és a tésztát helyettesíti a keményítővel teli ételek között - olvasható az Egészségügyi Minisztérium kiadványában - Ezért nem a zöldség szerepét tölti be egy átlagos étrendben és fogyasztása sem ajánlható. Egy átlagos burgonya a héjával együtt 27mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 45 százaléka és több, mint amennyi 100 gramm paradicsomban vagy szőlőben van - nyilatkozta Jacqueline Lowdon étkezési szakértő - Ezen kívül 0,2 mg B6-vitamint is tartalmaz, valamint B1 és B2-vitaminokat, folátot, nacint, magnéziumot, foszfort és cinket. Ezek mind elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából, ezért nem látom be, miért kellene lemondanunk a burgonyáról, amikor az része lehet az egészséges étkezésnek."

krumpli480

A burgonya rendkívül gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést, valamint karotionidokat és fenolokat is tartalmaz, amik segítik immunrendszerünk működését és csökkentik a sejtszintű sérüléseket. "Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól napi ötször kell chipset vagy más finomított burgonyát fogyasztani, ezek a termékek ugyanis tele vannak zsírokkal, amelyek a burgonyából alapvetően hiányoznak. A burgonya része lehet az egészséges táplálkozásnak, csak próbáljuk meg természetesen állapotában, azaz minél kevésbé feldolgozva fogyasztani, lehetőleg héjával együtt. Az újburgonya a legjobb, hiszen ez a leggazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett alacsony a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma is."

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.