A dióra és a tengeri halakra való allergiával ellentétben a legtöbb gyerek kinövi a korai tej- és tojásérzékenységet - állítják az amerikai Duke Orvosi Egyetem, a John Hopkins Orvosi Egyetem, a Mount Sinai Egyetem, a Nemzeti Zsidó Egészségügyi Központ, a Nemzeti Allergia és Gyulladásos Megbetegedések Intézete és az Arkansasi Orvosi Egyetem kutatói.
A tanulmányban több mint 500 gyermek vett részt, akik életkora 3 és 15 hónap között volt, és valamennyien tej- vagy tojásallergiában szenvedtek. Megálllapították azt is, hogy fel lehet-e fedezni rajtuk ekcémát, amelyet „nem-enyhe” és „közepes-komoly” kategóriákba osztottak. Ez a bőrbetegség feldagadt, irritáló, viszkető sebekkel jár.
A kétéves megfigyelési idő alatt azok, akik nem, vagy csak enyhe fokban szenvedtek a betegségtől, 46 százalékban nőtték ki a tejallergiájukat, szemben a közepesen vagy erősen érintettek 25 százalékával. A tojás esetében hasonlóan, az első csoport tagjainak 39, a másodiknak pedig mindössze 21 százaléka gyógyult ki a túlérzékenységből. A kutatási eredményeket az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Társaság éves konferenciáján ismertették.
„A felfedezés segít az ekcémás valamint a tej- és tojásallergiás kisgyermekek kezelésében, és általa pontosabb tanácsokat adhatunk az érintett szülőknek is.” - mondta el az eseményen Robert A. Wood, a tanulmány szerzője, egyben a John Hopkins Orvosi Egyetem gyermekorvosa és immunológus professzora. Mivel a tanulmány eddig csak egy orvosi konferencián került bemutatásra, mindaddig nem tekinthető hivatalosnak, amíg egy szakfolyóiratban meg nem jelenik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.