A gyorsételek kalóriatartalma az amerikai vásárlók szeme előtt van egy ideje, ám úgy tűnik, sem a felnőttek, sem a kamaszok menüválasztását nem befolyásolja - állapította meg egy amerikai felmérés.
A New York-i Egyetem kutatóinak tanulmánya az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban jelent meg. A vizsgálatba 427 felnőttet és tizenévest vontak be New York város és Newark (New Jersey) szegényebb területein, mielőtt a gyorséttermek menüinek kalóriatartalmára vonatkozó kötelező jellegű jelölés hatályba lépett 2008-ban.
A részt vevő kamaszok észrevették ugyan a jelölést, ám csak minden tizedik használta fel az információt a menü kiválasztásánál. A felnőttek 28 százalékát befolyásolta az információ, hogy végül milyen étel mellett döntöttek.
A tanulmány megállapítása szerint a kalóriajelölés kezdete óta a New Yorkban élők 57 százaléka, a newarkiaknak pedig 18 százaléka mondta, hogy észrevette a feltüntetett információt. Ehhez képest az emberek csupán kilenc százalékának döntését befolyásolta a jelölés.
A tizenévesek átlagosan 725 kalóriát tartalmazó ételt választottak, míg ha a szülők vették a menüt gyerekeiknek, akkor átlagosan 600 kalóriát tartalmazott a választott étel.
A jelölés feltüntetése előtt lényegében ugyanezeket az értékeket találták a kutatók. A kitöltött kérdőívek alapján a menüválasztásnál szempontként az első helyen az íz állt, a másodikon pedig az ár.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.