Kajabalansz

Kebelbarát
PUBLIKÁLÁS: 2011. január 13. 00:00
Nagyon fontos az egyensúly az egészséges babatáplálásban. Különösen ügyelnünk kell a nátrium, a só, a kalcium, a vas és a D-vitamin beviteli arányára.

Nagyon fontos az egyensúly az egészséges babatáplálásban. Különösen ügyelnünk kell a nátrium, a só, a kalcium, a vas és a D-vitamin beviteli arányára.

Hogyan csökkentsük a nátrium bevitelt?

Minél kevesebb hozzáadott sót használjunk ételkészítéshez! Készételek helyett magunk főzzük ételeinket! A hagyományos sót cseréljük le csökkentett nátrium tartalmú sóra A sós nassolnivalók helyett fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt Ellenőrizzük a csomagolásokon a termékek nátrium tartalmát, válasszunk gyermekek számára készült ételeket, italokat

Magas nátrium tartalmú élelmiszerek közé soroljuk a készételeket, sós ropogtatnivalókat, chipseket, kenyereket, sajtokat, kolbászokat és szalámikat, ezek ne szerepeljenek rendszeresen a gyerekek étrendjében, ha mégis adunk nekik, csak kis mennyiségben történjen ez.

Ma már minden édesanya tisztában van a szoptatás fontosságával, a hozzátáplálás lépcsőiről is egyre többet olvashatunk, csak úgy, mint a tejalapú táplálás jelentőségéről tizenkét hónapos korig. Az első egy év elteltével azonban hajlamosak vagyunk lazábbra engedni a táplálkozási gyeplőt, mivel a gyerek most már ?mindent ehet?.15382Ez a kijelentés részben igaz, hiszen a gyermeknek vannak már fogai, melyekkel mindent elrághat, de szervezetét igen megterhelheti a felnőtt menü, amely nem megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, melyekre egy kisgyermeknek szüksége van.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának táplálkozási felméréséből kiderült, az egy-három éves gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük. Az eredmények szerint számos olyan táplálási hibát vétünk ebben a kritikus életkorban, melyek komoly következményekkel járhatnak. Érdemes odafigyelnünk arra, hogyan állítjuk össze gyermekünk étrendjét, hiszen a megfelelő arányok kialakításával számos hiánybetegséget, egészségügyi problémát megelőzhetünk.15613

Ha sorra szeretnénk venni a tápanyagokat, melyek kapcsán a legnagyobb az eltérés az ajánlott és a bevitt mennyiségek között, akkor a sóval kell kezdenünk. Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk.

Ennek legfőbb forrása a konyhasó, azaz nátrium-klorid, amelyet nem csak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk. A gyermekorvosok kutatásából kiderült, hogy a kisgyermekek a napi só szükségletük ötszáz mg, de ennek három-négyszáz százalékát fogyasztják el naponta.

A hosszantartó túl sok nátrium fogyasztás emeli a vérnyomást és megterheli a kisgyermek veséjét. A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben.

Több vér egy zárt rendszerben emeli a nyomást, a vérnyomást. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nem csak a magas nátrium bevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk a pici felnőttkori ízlését is.

Kalcium

A szervezet csont, fog fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. Sajnos, a vizsgálati eredmények alapján a kisgyermekek harminc százaléka kevesebbet fogyaszt, mint a napi szükséglet hetven százaléka, ami súlyos problémákat vetít előre. Kalcium hiányos táplálkozás esetén a fogak, és a csontok sűrűsége csökken, ami korai csontritkuláshoz vezethet. 8030Ma már az is bizonyított, hogy magas vérnyomás betegség kialakulása gyakoribb a túl kevés kalciumot fogyasztók között.

A kalcium megfelelő felszívódása érdekében kerülni kell a magas foszfor tartalmú élelmiszereket, ugyanis a foszfor és a kalcium ugyanazon az úton szívódik fel, így akadályozzák egymás hasznosulását. Magas foszfor tartalmú élelmiszerek pl. a zsíros sajtok, kakaó és az abból készült élelmiszerek, kólafélék, kávé.

A hazai táplálkozási ajánlások szerint már egy éves kortól napi négy-öt dl tejalapú italt vagy annak megfelelő tejterméket ? három dl joghurt/kefir vagy ötven g túró vagy húsz-harminc g sovány sajt ? kell fogyasztanunk egész életen át, hogy csontjaink elég erősek maradjanak.

Ebben a korban még kiemelten fontos a tejalapú táplálás. 15614A túl korai tehéntej adás fokozza bizonyos betegségek mint az allergia, a cukorbetegség kialakulását. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi két-három éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. A gyermekorvosok a tej pótlására tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek kalcium tartalma megfelelő. A kalcium forrásai a tejtermékek, tejalapú gyermekitalok, mák, szezámmag.

Vas

A vas egyik legfontosabb szerepét a vérképzésben tölti be, de ezen felül kisgyermekkorban az agy és az idegrendszer, tehát a szellemi fejlődésben is aktívan részt vesz. A vizsgálat eredményei szerint a kisgyermekek nyolcvan százaléka vashiányosan táplálkozik. A gyerekek harmada pedig kritikusan alacsony vasmennyiséget fogyaszt.

Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek. 6485A megoldás a csecsemő- illetve a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús étkezéssel Vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak pl. a májfélék, vörös húsok, brokkoli, lencse, tejalapú gyerekitalok, mák, stb.

A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz tizenöt százalékban, míg a növényekből csupán kb. öt százalékuk. Ezen felül a vasban gazdag növények, pl. a spenót, oxálsavat is tartalmaznak, mely meggátolja a vas felszívódását. Tehát, a vasat megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend minden esetben tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket!

A tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej adás fokozhatja az allergia és a cukorbetegség kialakulását, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi két-három éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. Ahhoz, hogy elkerüljünk a vashiányt, egy éves kor felett helyettesítsük a tejet tejalapú gyerekitallal, mely megfelelő mennyiségben és jól felszívódó formában tartalmazza a vasat.15615D-vitamin

A kutatás eredményei alapján a gyerekek kilencven százaléka kevesebb D-vitamint fogyasztott, mint szükséges. A kalciummal együtt a csontok és fogak fejlődésében fontos zsíroldékony vitamin, hiánya csontfejlődési zavarokhoz vezethet. A D-vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben is képződik elő-vitaminjából. Megfelelő táplálkozással és kis napozással könnyen gondoskodhatunk a D-vitamin bevitelről.

D-vitamin elő-vitamin forrásai pl. a tengeri halak ? hering, lazac, makréla, szardínia ? , D-vitamint tartalmazó margarinok, tőkehalmáj olaj, tojássárgája, gyermekek számára készült termékek, tejalapú gyerekitalok. A D-vitamin a kalcium felszívódásában is fontos, segítő szerepet játszik.

Az egészséges felnőttkor gyökerei a gyermekkorban találhatóak meg, ezért fontos, hogy gyermekünk étrendjét az első három évben megfelelően alakítsuk ki. A gyerek nem kis felnőtt, ezért nem eheti azt, amit szülei. Ha már kicsi kortól kezdve odafigyelünk a kicsik, vas, kalcium és D-vitamin bevitelére, akkor nagy eséllyel olyan hiányállapotokból eredő betegségeket előzhetünk meg, melyek a későbbi egészségre is kihathatnak.

A só megfelelő adagolásával pedig már kicsi kortól egészséges irányba formálhatjuk gyermekünk ízlését. Nézzük meg a termékek csomagolását, és válasszunk olyan gyermekek számára készült termékeket, melyek a megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.