Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend ? főként halak és tengeri állatok fogyasztása ? csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.
A Johns Hopkins Egyetem munkatársai, Sheila K. West és munkatársai az Ophthalmology decemberi kiadásában számolnak be arról, hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védőhatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából. A sárgafolt-elfajulás ? orvosi szóval makuladegeneráció ? a vakság egyik leggyakoribb oka.
A kutatók egy, az 1990-es évek kezdetén lefolytatott tanulmány adatait vették alapul, mely a résztvevők egyéves étrendi szokásait célozta. Az alanyok között 2400 hatvanöt és nyolcvannégy év közötti időskorú egyén szerepelt, akik Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos.A résztvevők szemészeti vizsgálaton is átestek, ahol megállapították, hogy közülük négyszázötvenen szenvednek időskori sárgafolt-degenerációban, hatvannyolcnál ez súlyos mértékű volt. A kutatók megállapították, hogy a sárgafolt-degenerációban szenvedők szignifikánsan kevesebb omega-3at tartalmazó ételt fogyasztottak.
A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3-tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását. A vizsgálat hátránya azonban, hogy csak egyéves periódussal számol, míg a sárgafolt-elfajulás jellemzően hosszabb távon alakul ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.