Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük ? derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.
1-3 év: az étkezés lakatlan szigete
A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő szervezet úgy látja, felvilágosításra van szükség a változatos étrenddel ismerkedő korosztály, az 1-3 évesek táplálása terén. Néhány szakmai cikken és irányadó tápanyagtáblázaton kívül ugyanis nem létezik rájuk szabott átfogó szakmai ajánlás.
Ennek köszönhetően az édesanyák nem rendelkeznek korszerű ismeretekkel a kicsik helyes táplálásáról, a gyermekorvosoknak pedig nem áll rendelkezésükre aktuális irányadó szakirodalom, ha az édesanya tőlük vár választ táplálkozási kérdésekben. Pedig az orvos szakma bevallása szerint ha ebben a korban hosszabb távon elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
A gyerek nem "kis felnőtt"?!
A Társaság felvilágosító programjának alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító városi reprezentatív vizsgálat adja, amely során táplálkozási naplók segítségével az 1-3 éves kisgyermekek tápláltsági állapotát mérték fel.
A vizsgálatból kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban is tetten érhetőek. Ennek pedig az az oka, hogy a szülők helytelenül a saját étrendjükhöz hasonlóan táplálják a kicsiket. ?Beigazolódott a feltevésünk, hogy a kisgyermekek ugyanazt az ételt eszik, mint a család többi tagja, pedig egy fejlődő szervezetnek mások az igényei. Mindez azért meglepő, mert már vannak kifejezetten a korosztály számára kifejlesztett, optimális összetételű élelmiszerek? ? mondta el Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.
Vashiány: gondok a suliban?
Az 1-3 éves gyermekek táplálkozásának egyik legnagyobb hiányossága az, hogy a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vas hiányzik az étrendjükből. A kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg a napi szükséges 8 mg mennyiséget, sőt háromból egy gyermek táplálkozása vashiányos, hiszen ennyien kapnak az ajánlott kritikus alsó határértéknél is kevesebb vasat. "Ez azért súlyos probléma, mert a vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és állhat későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek. Egyetlen megoldás a csecsemő- illetve a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús étkezéssel" - magyarázza az okokat Dr. Zonda Igor gyermekorvos.
Rozsdás szög helyett
Az édesanyák számára a legnagyobb kihívást ma az jelentheti, hogyan állítsanak össze egy fejlődő szervezet igényeire szabott vasban dús étrendet, úgy, hogy ne lépjék túl a kicsik számára előírt kalóriamennyiséget. "Nagyanyáink rozsdás szögeket vertek az almába, hogy a szög vastartalma beleívódjon a gyümölcs húsába és a kisgyermek megkapja a szükséges mennyiségű ásványi anyagot. A tudomány túllépett ezeken a régi praktikákon: a vasat nagy mennyiségben tartalmazó zöldségek és húsok mellett kínáljunk a kicsiknek vassal dúsított élelmiszereket is" - teszi hozzá Dr. Zonda.
A menü összeállításakor nem árt figyelembe venni, hogy a köztudottan sok vasat tartalmazó növényekből (pl. spenót, brokkoli, lencse) magas rosttartalmuk miatt kevés vas szívódik fel, ezért óriási mennyiségeket kellene elfogyasztani belőlük a vasszükséglet biztosításához. A felszívódás már hatékonyabb az állati eredetű élelmiszerek (vörös hús, máj, baromfi, hal, stb.) esetében. Ebben a korban még kiemelten fontos a tejalapú táplálás. Ám a tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej adás fokozza bizonyos betegségek (allergia, cukorbetegség) kialakulását. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. A gyermekorvosok a tej pótlására tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek összetétele optimális és vastartalma megfelelő.
A felnőttek étrendjébe illeszthető, de ennek a korosztálynak még nem ajánlott feldolgozott élelmiszerek (például felvágottak, sajtok, kenyérfélék) fogyasztása miatt a gyermekek a maximálisan ajánlott sómennyiség (nátrium) négyszeresét eszik meg egy nap, ez pedig zöld út a későbbi magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik. Megdöbbentő adat, hogy szinte nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki a vizsgált 3 nap alatt ne evett volna édességet, sőt közel 70 százalékuk naponta legalább 2 alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert. Nem csoda tehát, hogy hazánkban évről évre nő a kettes típusú cukorbetegek száma.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.