Miért savanyú a szőlő?

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 29. 00:00
Amerikai kutatók azt állítják, meglepő felfedezést tettek azzal kapcsolatban, hogyan húzzák össze a szánkat a savas ételek.

Amerikai kutatók azt állítják, meglepő felfedezést tettek azzal kapcsolatban, hogyan húzzák össze a szánkat a savas ételek.

Először is némi háttér információ: a citromhoz hasonló savas ételek savanyú íz érzékelését váltják ki. Minél savasabb az anyag, annál savanyúbb ízt érzünk. A savak atom méretű részecskéket, ún. protonokat szabadítanak fel.

A dél-kaliforniai egyetem neurobiológusai eleinte azt feltételezték, hogy a savakból származó protonok a sejt külsejéhez kapcsolódnak, és pórust nyitnak a sejthártyában, melynek következtében a nátrium bejuthat a sejtbe. A nátrium bekerülése elektromos választ küld az agyba, hogy kiváltsa a savanyú íz érzékelését. A kutatócsoport azonban ezzel szemben arra jött rá, hogy a savakból felszabaduló protonok belépnek a sejtbe, és közvetlenül váltják ki az elektromos választ.14200A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett eredmények a kutatást vezető Emily Liman szerint gyakorlati következményekkel is járhatnak a szakácsok és az élelmiszeripar számára. ?Egyelőre a savanyú íz kialakulásához hozzájáruló molekulák azonosításának korai szakaszában járunk? ? nyilatkozta. ?Amint megismerjük a savanyú ízért felelős molekulák természetét, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan lehet módosítani azokat, és ez hogyan változtatja meg a dolgok ízét. Az is kiderülhet, hogy e molekulák száma vagy működése a fejlődés illetve az öregedés során változik.?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.