Jelenleg legalább 300 millió embert érint az elhízás problémája világszerte. 1980 óta több mint háromszorosára nőtt ez az arány.
A genetikai hajlam és a környezeti tényezők hasonlóképp befolyásolják az elhízás kialakulását, mint a cukorbetegségét. Ennél fogva nagy a jelentősége az egyéni, anyagcserénknek megfelelő étrend kialakításának az elhízás és a diabétesz megelőzésében.
Zsír- és izomszövet
Az elmúlt évek során fény derült a zsírszövet fontos, hormontermelő ? endokrin ? szerepére. Elismert tény, hogy az energia tárolásán túl a zsírsejtek bioaktív peptidek kiválasztására is képesek, melyek közül számos kutatás vizsgálta a leptin hatásait. A leptin a vázizom és a zsírszövetek ? vagyis a zsírsavanyagcserét és a vércukorszintet leginkább befolyásoló szövetek ? működését befolyásolja. A leptin az energia egyenletes elosztásáért és a zsírsavszint szabályozásáért felel.
Csökkent energiafelhasználás
Az USA-ban az átlagos évi súlygyarapodás a kb. 3400-7400 kcal energiabeviteli többletnek köszönhető. Ez az érték csupán napi 15 kcal többletet jelent, ami 2 falattal több ételnek vagy napi fél kilométerrel kevesebb sétának felel meg.Korábban az ember az elfogyasztott energiát az étel megszerzésére fordította. Az étel megszerzéséhez, előállításhoz és a túléléshez elhasznált energia megegyezett a táplálkozás útján bevitt energia mennyiségével. Az energia-mérleg így egyensúlyba került. A vadászó-gyűjtögető életmód mellett az is gyorsabbá tette az energia felvételi és leadási folyamatokat, hogy csak nagyon kis mennyiségű táplálék tárolására volt lehetőség.
Ma az élelmiszerhiány nem érinti az ipari társadalmakat. A legtöbb országban a táplálék ?begyűjtése? egy bevásárlásra vagy a hűtőajtó kinyitására redukálódott, és még a rágáshoz szükséges erőkifejtés is minimális szintre csökkent.
A hőtermelés útján növekedő energia leadást számos élelmiszer alkotórész befolyásolja. Például a koffein önmagában vagy más hatóanyagokkal együttesen kifejtve hatását napi 100 kcal-val növeli meg a napi energiafelhasználást. Ezek a hatóanyagok azonban csak korlátozott számú élelmiszerben találhatóak meg és ne felejtsük, hogy ezek bevitele is többletkalóriát jelent a szervezet számára, túlzott fogyasztásuk pedig semmiképpen sem szerencsés.A tudatosan megtervezett fizikai aktivitás bizonyult eddig a leghatásosabb eszköznek az energia egyensúly helyreállításban és az elhízás megelőzésében. Napi legalább 15-30 perc közepes intenzitású mozgás mindenkinek ajánlott. A mozgás során történő energia leadást azonban nem érdemes táplálkozás útján pótolni.
A napi rendszeres mozgás előnyei:
- javítja a keringést és a légzést
- jól megválasztott gyakorlatokkal az izomtömeget is növelhetjük. Így a súlyveszteség kevesebb lesz, mintha kizárólag diétával próbálkoznánk, ám a mozgás hatására a zsírszövet átalakul.
- a rendszeres mozgás elősegíti az optimális anyagcserét.
- a gyors, élénk mozgás rövid távon csökkenti az étvágyat, így elkerülhető az azonnali energiapótlás igénye.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.