A hazai az igazi

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. augusztus 19. 00:00
Sokan preferálják a ?helyi termék? megjelöléssel ellátott élelmiszereket a szupermarketekben. De biztosan jobb az, ami hazai? Attól függ! - mondja a dietetikus.

Sokan preferálják a ?helyi termék? megjelöléssel ellátott élelmiszereket a szupermarketekben. De biztosan jobb az, ami hazai? Attól függ! - mondja a dietetikus.

?E mozgalom lényege, hogy a vásárló a lakóhelye közeléből származó, friss, és így értékesebb élelmiszereket részesítse előnyben, és ne a több ezer kilométert utaztatott, tartósított árukat? ? magyarázza a chicagói okleveles dietetikus, Dawn Jackson Blatner, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője. ?A helyi alma nem biztos, hogy jobb, de kétségkívül frissebb, mint a hosszú utat megtett, előre csomagolt termék.?

?Minél több idő telik el a gyümölcs leszedése és elfogyasztása között, annál több értékes tápanyag veszik el? ? teszi hozzá Andrea Giancoli, Hermosa Beach-i okleveles táplálkozási tanácsadó. ?Amint leszednek egy gyümölcsöt, az oxigén és fény hatására veszíteni kezd tápértékéből. A vízben oldódó C-vitamin érzékenyebb, míg a szilárdabb tápanyagok, mint a béta-karotin, lassabban veszítenek értékükből. Tehát, aki közelben termesztett, friss gyümölcsöt-zöldséget eszik, az több értékes tápanyaghoz jut, de csak akkor, ha azonnal elfogyasztja, és nem a kamrában tárolja hetekig? ? figyelmeztet Giancoli.

A másik előnye a hazai termésnek a finomabb íz. ?Sok páciensem azért választ hazait, mert a szezonban szedett zöldség-gyümölcs jobban ízlik.? ? mondja Blatner.10647?Azért vannak kivételek.? ?teszi hozzá Giancioli. ?A csonthéjasok és a hüvelyesek, héjuknak köszönhetően nem veszítenek ízükből, és tápértékükből.?

A húsoknál nem a származási hely a fontos, hanem az, hogy mivel etették az állatot. Ha közeli farmról vásároljuk a húst, kérdezzük meg, hogy takarmánnyal etették vagy legeltették az állatokat. A legeltetett marhák húsa az egészséges zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazza, mint a takarmányon élőké. Arra is rá kell kérdezni, hogy az állatok kaptak-e antibiotikumot, vagy valamilyen hormonkészítményt. A baromfi- és tojásvásárlásnál ugyanezekre kell figyelni.

A tejtermékek tápértéke nem tér el jelentősen aszerint, hogy szupermarketben vásároljuk, vagy közeli farmról, viszont sokaknak jobban ízlik ez utóbbi, meséli Blatner.

A két dietetikus egyetért abban, hogy a lényeg a zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend, és nem az, hogy honnan szerezzük be ezeket: ?Az a fontos, hogy egészséges élelmiszereket válasszunk, és ha van rá lehetőség, miért ne választanánk a hazait??

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.