A virtuális valóság környezetben ábrázolt élelmiszer ugyanolyan érzelmi reakciókat vált ki az emberből, mint a valódi étel.
Az Annals of General Psychiatry szaklapban publikáló kutatók anorexiában és bulímiában szenvedő betegek a virtuális és a valódi harapnivalókra adott reakcióit hasonlították össze egy kontroll csoport tagjaival, feltételezve, hogy a virtuális élelmiszert fel lehet használni a táplálkozási zavarok kiértékelésében és kezelésében.
Alessandra Gorini, a milánói Istituto Auxologico Italiano munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködésben a valódi ételek, a virtuális ételek és az ételeket ábrázoló fényképek hatását vetették össze táplálkozási zavarokban szenvedő páciensekben. Gorini elmondta, az előzetes adatok azt mutatják, hogy a virtuális ingerek ugyanolyan hatékonyak, mint a valóságosak, és hatékonyabbak, mint az állóképek az érzelmi válasz generálását illetően a táplálkozási zavarokban szenvedő páciensek esetében.A 10 anorexiás, 10 bulímiás és 10 kontroll résztvevőnek (mind nő) először hat valódi, kalóriadús élelmiszert mutattak egy előttük lévő asztalon. A behatás alatt pulzusukat, bőr-vezetőképességüket és pszichológiai stressz-szintjüket is mérték. Ezt követően ugyanezen élelmiszerek fényképeit nézték meg, majd ugyanezeket az ételeket egy virtuális valóság környezetben, interaktív módon tekinthették meg.
A résztvevők stressz-szintje statisztikailag azonos volt a virtuális valóság és az igazi behatás során. Gorini az eredményekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy mivel a valós és a virtuális behatás hasonló stressz-szintet eredményez, a virtuális valóságot felhasználhatjuk az egyes ingerek által kiváltott érzelmi reakciók szűrésére, kiértékelésére és kezelésére a különböző pszichológiai rendellenességben szenvedő páciensek esetében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.